За пръв път от падането на комунистическия режим насам в

...
За пръв път от падането на комунистическия режим насам в
Коментари Харесай

Русия е най-голямата заплаха за националната сигурност на страната, пише за пръв път в Националната отбранителна стратегия

За пръв път от рухването на комунистическия режим насам в Национална отбранителна тактика (НОС) на България е записано, че Русия е най-голямата опасност за националната сигурност на страната, без значение от изхода на войната в Украйна.

Проектостратегията е създадена от експертна група на Министерство на защитата под управлението на министър Тодор Тагарев в съгласуваност с други ведомства, за което уеб сайтът Zonanews първи писа преди повече от седмица. Проектът за НОС е оповестен за едномесечно разискване в портала за публични съвещания. Документът би трябвало да бъде признат от държавното управление, с цел да влезе в действие. Времевият му небосвод е " до 2033 година ", като се оставя опция да бъде обновен при смяна на средата за сигурност.
 
Действащата все още Национална отбранителна тактика е направена през 2011 година при първото ръководство на ГЕРБ, а при второто ръководство на партията на Бойко Борисов тя беше обновена през 2016 година с времеви небосвод до 2020 година

Ето в резюме какво е разказано върху 23 страници, в които на процедура не са посочени съответни години и периоди.

В проектодокумента се акцентира, че защитата на България е допустима единствено в границите на груповата защита на НАТО и в границите на общата политика за сигурност и защита на Европейския съюз. С оглед на това, осъществяването на съюзническите задължения е разказано като решаващо за защитата на страната.
 
В проектостратегията възпирането (на Русия) и защитата са избрани като главната задача на българските въоръжени сили, което е допълнение на досегашната им задача. Основанията за това са, че възпирането е съществена военностратегическа цел на НАТО според новата военна тактика на алианса, призната на срещата на високо ниво на алианса през 2022 година в Мадрид. Особено поради географската локация на България и действителността, че огромна част от дейностите на НАТО за повишение на възпиращия капацитет ще се ползват на територията на съдружниците по източния фланг, в това число с дейното присъединяване на страните хазаин, отбелязва Тагарев в претекстовете към тактиката.
 
" Позицията на НАТО за въздържане и защита се основава на подобаваща композиция от качества за нуклеарна, стандартна и противоракетна защита, допълнени от галактически и киберспособности ", акцентира министърът на защитата.

Важен детайл в новата отбранителна тактика е акцентът върху нуждата от акомодация на въоръжените сили към оперативните потребности, разпознати в отбранителните проекти на НАТО, за реализиране на новите, по-високи условия към националните въоръжени сили.

Според българските военни стратегическата среда на сигурност в дълготраен проект ще се характеризира с " ускорение и усложняване на дестабилизиращите процеси, все по-трудно идентифициране на произхода и обсега на рисковете и заканите, засилено опълчване и потребление на въоръжени сили ".

Русия може да наруши териториалната целокупност на страна от НАТО
Във връзка с непредизвиканата война на Русия против Украйна и нарасналите световни и взаимосвързани опасности и закани българските военни не изключват опция за похищения и нарушение на суверенитета и териториалната целокупност на страна членка на НАТО и Европейски Съюз.
" Тенденцията за повишение на опълчването сред водещите сили ще покачва заплахата от потребление на въоръжени сили за осъществяване на стратегическите цели в интернационалните връзки. Независимо от изхода на войната в Украйна, Русия ще резервира своите амбициозни цели за поддържане на боен паритет със западните страни и одобряването ѝ като велика мощ, което ще се материализира в геополитическото противоборство сред Русия и НАТО ", написа в документа, като се добавя, че се покачва заплахата от световна военна и нуклеарна ескалация, с опция за ускорение на конкуренцията във въоръжаването.

Русия ще продължи да подкопава единството в НАТО
Според разбора на военните, без да загатват категорично Русия, тя ще продължи да употребява медии за агитация и дезинформация, ориентирано към отрицателно влияние върху единството в алианса и затрудняване на процеса на взимане на решения. Ще продължат опитите за вътрешна дестабилизация на страните членки, намаление на доверието на жителите в институциите и волята им за отбрана на родината, поляризация на обществото, развиване на екстремизъм и шовинизъм и слагане под подозрение на значимостта на участието в НАТО и Европейски Съюз. Очаква се да продължат хакерските атаки против сериозната инфраструктура на страните от Европейски Съюз и НАТО, в комбиниране с други хибридни дейности, огромни дезинформационни акции и опити за провокиране на обществено неодобрение, терористични актове, диверсии и саботажи.

Поне 20% от разноските за защита - за ново въоръжение
За реализиране задачите на Националната отбранителна тактика, разноските за защита ще доближат 2% от брутния вътрешен артикул още в идващия държавен бюджет за 2024 година, написа в проектостратегията, като се добавя, че минимумът оттук насетне ще е 2% от Брутният вътрешен продукт, а по-нататък чакат военните разноски да се покачват в унисон с признатите задължения от България към НАТО. Поне 20% от разноските за защита би трябвало да бъдат за придобиване на ново въоръжение и техника.
 
" Ще се покачват условията към качествата на въоръжените сили за създаване на резистентност. Всеобхватният метод ще се резервира като основополагащ за подсилване на качествата и повишение на устойчивостта за справяне с хибридните закани, климатичните промени и следствията от тях, ще нарастват условията към качествата на военния и невоенния съставни елементи на защитата ", твърдят военните.

Все повече ще се разчита на изкуствен интелект
В документа написа още, че постигането на непрекъсната информираност за обстановката, развиването на качества за ранно предизвестие и изпреварващо стратегическо предугаждане, са основополагащи за построяването на възпиращия и защитителен капацитет на българските въоръжени сили. Във връзка с това построяването на надеждна съюзна и национална система за ранно предизвестие и автоматизиран продан на разследваща информация е основно.

" Успешното противопоставяне на злонамерени дейности и хакерски атаки ще изисква повишение на качествата на въоръжените сили, в това число за опериране с лимитирано потребление на осведомителни технологии в комплицирана електромагнитна конюнктура и в изискванията на интензивна битка за радиоелектронно предимство ", се отбелязва в новата отбранителна тактика, като от ден на ден ще се разчита на изкуствен интелект за култивиране и разпространяване на информация.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР