За пръв път от февруари 2020 г. цената на нови

...
За пръв път от февруари 2020 г. цената на нови
Коментари Харесай

Цените на новите жилища в Китай не растат за пръв път от началото на пандемията

За пръв път от февруари 2020 година цената на нови жилища в Китай през септември не се е повишила по отношение на предходния месец, оповестява Reuters. Според някои анализатори дори има лек спад сред 0.08% и 0.1%, което се случва за пръв път от април 2015 година Според разбор на организацията, изработен въз основата на данни от Националното статистическо бюро (NBS) в Китай, междинната цена на ново жилище в 70 града не се е покачила през предишния месец. За съпоставяне, през август растежът беше 0.2%.

Данните на NBS демонстрират, че само 27 града оповестяват за месечен напредък на цените спрямо 46 през август. Това е дребният брой от февруари предходната година.
Мерки за преодоляване на балона
Миналото лято китайското държавно управление стартира да ползва ограничения, с цел да ограничи големия бранш за недвижими парцели заради опасения, че балон на цените може да повлияе върху дълготрайния напредък на страната. Освен че лимитира взимането на заеми от строителните бизнесмени, тази година също по този начин беше въведен предел на ипотечните заеми. Освен това скоро може да бъде въведен и налог върху парцелите за да се ограничи спекулациите на пазара.

Освен държавните ограничения обособени градове вкарват и свои регулации, с цел да лимитират спекулантите от имотния пазар. Пример е град Сямън, в югоизточната част на страната. Там е неразрешено на купувачите на първи жилища да продават своите парцели за интервал от 5 години.
Намаляващо търсене на нови парцели
По-строгите ограничения дружно с по-строгите правила по отношение на ипотекирането водят до кратковременен спад в търсенето на парцели, споделят експерти.

" Затягането на заемите за недвижими парцели - намаляването на жилищните заеми с 510 милиарда юана (79.8 милиарда долара) на годишна база за третото тримесечие е най-голямата причина за цялостното заледяване на пазара ", споделя Жанг Дауей, основен анализатор за Centaline, една от най-големите организации за недвижими парцели в Хонконг.

Тези ограничавания дружно с проблемите с ликвидността, които изпитват строителните бизнесмени, измежду които и Evergrande, втората по-големина компания в този бранш в Китай, която се бори да на банкрутира, могат да доведат до спад в доверието на купувачите.

Китайските бизнесмени постоянно продават жилищата си на зелено и получават парите от купувачите в задатък. Десетки хиляди китайски строителни бизнесмени са взимали заеми за вложения по време на скока на пазара сред 2016 и 2018 година Сега те изпитват проблеми с ликвидността, както и проблеми с погашение на задълженията, което води до голям брой незавършени планове.

За пръв път от февруари 2020 година цената на нови жилища в Китай през септември не се е повишила по отношение на предходния месец, оповестява Reuters. Според някои анализатори дори има лек спад сред 0.08% и 0.1%, което се случва за пръв път от април 2015 година Според разбор на организацията, изработен въз основата на данни от Националното статистическо бюро (NBS) в Китай, междинната цена на ново жилище в 70 града не се е покачила през предишния месец. За съпоставяне, през август растежът беше 0.2%.Данните на NBS демонстрират, че само 27 града оповестяват за месечен напредък на цените спрямо 46 през август. Това е дребният брой от февруари предходната година.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Строителство и имоти
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР