. За пръв път от 2-ри януари 2000 г., когато

...
. За пръв път от 2-ри януари 2000 г., когато
Коментари Харесай

Американската мисия Джуно ще посети юпитерианската луна Европа на 29-ти септември!

.

За пръв път от 2-ри януари 2000 година, когато задачата на НАСА “Галилео ” за последно се сближи с юпитерианската луна Европа, човечеството ще я посети още веднъж! На 29-ти септември в 12:36 ч. българско време американската задача “Джуно ” ще премине единствено на 350 километра от ледената повърхнина на Европа, заснемайки най-подробните фотоси на избрани райони!

Получената от визитата научна информация ще помогне за планирането и на бъдещи задачи като тази на НАСА “Клипър ”, която ще излети през 2024 година и особено ще учи Европа.

С диаметър от 3 100 километра, Европа е с размер 90% от този на нашата Луната. Учените разполагат с данни, че под дебелия пласт лед се намира океан и е допустимо в него да има и живот.

Облитането на Европа от “Джуно ” ще промени орбитата на автоматизираната междупланетна станция, като в този момент тя прави една цялостна обиколка към Юпитер за 43 дни, а след визитата на луната – за 38 дни.

Напомням на читателите, че “Джуно ” към този момент посети най-голямата юпитерианска луна Ганимед през юни 2021 година. Екипът на задачата възнамерява галактическият уред да посети и вулканичният сателит Йо през 2023 и 2024 година.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР