За пръв път най-голямото спортно събитие – олимпийските игри, няма

...
За пръв път най-голямото спортно събитие – олимпийските игри, няма
Коментари Харесай

Вирусът „ограби“ милиарди от Игрите в Токио

За пръв път най-голямото спортно събитие – олимпийските игри, няма да се организира по проект и повода за това не е война. В 124-годишната история на игрите Токио за повторно влиза в ролята на пострадал като уредник, откакто преди тъкмо 80 години Втората международна война не даде късмет на Япония да организира спортния конгрес. Тазгодишната олимпиада в Токио се отсрочва за 2021 година, с което пандемията от ковид взе и следващата си жертва в международния спорт. Какво обаче „ жертват “ уредниците от Страната на изгряващото слънце, взимайки неизбежното решение да отсрочат конкуренцията?

По подигравка на ориста, упоритостите на Япония още веднъж бяха пречупени, въпреки и домакините до последно да отказваха да отсрочват форума. Игрите в Токио се оказаха „ прокълнати “, както се изрази зам.-министърът на страната Таро Асо. Добрата вест за уредниците е, че най-малко този път проявата ще се организира, вместо да се анулира, както се случи през кошмарната 1940 година. „ Отмяната на олимпиадата би било най-несправедливото решение, което ще унищожи фантазиите на 11 хиляди спортисти и 206 олимпийски комитета “, разяснява президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах часове преди да стане ясно, че олимпиадата се отсрочва за идната година. Мечтите на спортистите обаче не са единствените провали на хоризонта.

Здравето пред фантазиите и парите

През 2013-а, когато Токио аплайваше за семейството на олимпиадата, плануваните разноски възлизаха на 7,3 милиарда $. Към днешна дата и по публични данни бюджетът за Токио 2020 е към 12,6 милиарда $ – двойно на първичните сметки. Неофициално се допуска, че сумата за подготовката на игрите е надалеч по-голяма и доближава 25 милиарда $.

Отлагането на олимпийските игри за идната година обаче се оказва доста по-лош сюжет в сравнение с анулацията им, най-малко съгласно американския новинарски портал Axios. " Анулирането на Игрите беше доста по-лесен сюжет за рекламодателите , в сравнение с отсрочката с цяла година. Защото въпросът е "Да " или "Не ". А в този момент е просто може би ", счита Джон Суолън, началник на маркетинговия отдел на анализаторите от компанията "Кантър ". "Заради пренасочването за Олимпиадата за след година няма по какъв начин да си продадеш продукта на същите цени. Платил си за нещо, което ще се употребява след година и никой не знае тогава каква ще бъде цената му ", прибавя още той.

От друга страна огромните американски компании, които са платили права за излъчването на Токио 2020, остават положително настроени. Телевизия NBCUniversal е закупила правата за лъчение на форума и ги е препродала за рекордните в този отрасъл 1,25 милиарда $. Шефът на малкия екран Брайън Робъртс счита, че застраховки могат да вкарат свежи пари в бюджета им, в случай че се наложи. "Загуби няма да има в този момент, просто няма да има доходи. Те ще дойдат следващата година, уповавам се. За нас няма значение ", споделя Робъртс.

Отлагане vs анулация – ход за милиарди

Икономисти в Япония настояват, че решението да се отсрочи олимпиадата с една година ще докара до загуби в размер сред 640 и 670 милиарда йени , което се равнява на към 6 милиарда щатски $. В Токио обаче пресмятат, че в случай че олимпиадата се анулира , това ще докара до загуби в размер на 70 милиарда $ за Брутният вътрешен продукт на Япония.

Сред най-уязвимите от преместването на Токио 2020 са фирмите, които към този момент са заплатили своето право да популяризират по време на Игрите. И в частност - локалните производители, които вложиха към 3,3 милиарда $ с концепцията да отчетат облага в края на годината. 66 са японските компании, които ще усетят финансовия удар от отлагането на олимпиадата. Компании като „ Тойота “ и „ Кока-кола “, която има поделение на локално равнище, ще би трябвало да се примирят с идните загуби. Автомобилният производител пусна нов електрически модел особено за Игрите, който се очакваше да размени всички таксита в Токио.

Възникват въпросителни и към 10-те милиона билети за Игрите, които са планувани за продажба. Изпълнителният шеф на организационния комитет за Токио 2020 Тоширо Муто успокои притежателите на билети, че те ще са годни и през 2021 година Той добави още, че се обмисля по какъв начин да се действа и със феновете, които нямат опция да участват на новите дати, като най-вероятно ще им бъдат възобновени парите. В същото време шефът на организационния комитет призна, че за момента не е ясно кой ще заплати спомагателните разноски, произлизащи от отлагането на Олимпийските игри.

„ Олимпийският огън – светлината в края на тунела “

МОК към този момент води диалози с интернационалните спортни организации за новите дати, на които да се организира олимпиадата през 2021 година Намирането на консенсус сред комитета и федерациите е съществено предизвикателство поради натоварения състезателен календар и още куп проблеми, които затрудняват нареждането на „ мозайката “. Въпреки това президентът на МОК остава убеден, че тези олимпийски игри ще се трансфорат в „ празник за човечеството “ , който да ознаменува успеха над пандемията. За момента обаче никой не може да предскаже какво следва за света в идващите месеци и по кое време ще завърши „ войната “ с ковид.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР