За повечето корпоративни служители ежедневието в близкото минало беше сравнително

...
За повечето корпоративни служители ежедневието в близкото минало беше сравнително
Коментари Харесай

Защо работата отвсякъде не е реалистична?

За множеството корпоративни чиновници всекидневието в близкото минало беше относително просто - домът беше мястото, което напускаха, с цел да отидат на работа и противоположното.

Офисът пък беше мястото, към което се насочваше голямото болшинство от хора.

Споделените пространства бяха за бизнесмени с тениски, които желаеха да се мотаят дружно с други бизнесмени с тениски. По време на командировка можеше да се наложи и работа от някоя хотелска стая, само че това беше по-скоро изключение.

Пандемията постави завършек на тези остарели разбирания. Очевидно е, че домът към този момент е и работно пространство. Според изследване на Gallup, три четвърти от американските служащи, чиято работа може да се извършва отдалечено, чакат тази наклонност да се резервира и в бъдеще.

Офисите все по-често се обособяват като място, където са съсредоточени само обществените действия в границите на команията.

Но най-смелата версия на отдалечената работа се простира надалеч оттатък тези две местоположения - офиса и жилището. „ Работата отвред “ планува изцяло необвързано битие, в което хората могат да правят работата си в Аляска или Занзибар. Много дестинации се стремят да размият границите сред бизнеса и свободното време.

Хотелите обновяват някои от стаите си като офиси и пускат предложения за работни пространства. Цели страни се преоткриват като места за разбъркване на работата и заниманието, а Бахамските острови, Коста Рика и Малта даже оферират специфични визи за цифровите номади.

Очакванията, че този работен режим може да съществува стабилно в дълготраен проект обаче значително може да се окажат нереалистични, написа The Economist.

Но въпреки всичко има мениджъри, които виждат капацитет в сходна опция. Изпълнителният шеф на Airbnb Брайън Чески очерта нови политики за чиновниците на платформата за отдаване чартърен на парцели.

Освен че могат да се движат, където пожелаят в страната, в която са основани, чиновниците на Airbnb могат да прекарват до 90 дни всяка година, живеейки и работейки в чужбина. Самият Чески живее в парцели, предлагани посредством платформата Airbnb през последните няколко месеца и счита, че това е бъдещето.

Идеята за битие в рамките на цялата планета, а освен в обособена страна, звучи прелестно. Но въпреки всичко остават още доста бариери, някои от които са чисто на практика. Правните, административните и данъчните последствия от работата от разнообразни места по света в течение на една година към момента съставляват същинско главоболие и самият Брайън Чески признава това.

Той дава обещание, че ще даде решение на Airbnb за този проблем, което ще е с отворен код.

Прагматичните проблеми, като софтуерната поддръжка, също стават по-сложни, когато сте в чужбина. Работата отвред е допустима, единствено в случай че вашето съоръжение действа надеждно. Ако, да вземем за пример, интернетът във вашия апартамент, нает през Airbnb, е муден, опциите за работа може да се окажат лимитирани.

А в случай че разлеете слънцезащитен лосион върху преносимия компютър си, чиновниците на рецепцията в хотела евентуално ще са по-склонни да ви предложат състрадание, в сравнение с ново устройство.

Другият набор от трудности е от персонален темперамент. Опцията за "работа отвред " е доста по-лесна за осъществяване, в случай че нямате действителни грижи. Защото децата на избрана възраст би трябвало да вървят на учебно заведение, сътрудникът ви може да няма опция за отдалечена работа или да има лична кариера, която би трябвало да ръководи.

Космополитните задължения ще бъдат най-привлекателни за хората, които имат добре платена работа и по-малко отговорности. Например, софтуерните служащи без деца. За доста други хора понятието „ на всички места “, когато става въпрос за работата, ще се свежда просто до избор сред техния дом и офиса.

Това обаче да е рецепта за напрежение и спорове в екипите. Защото не всеки е податлив да търпи за неустановен интервал от време конферентни връзки в Zoom, съпроводени от бебешки плач, или да слуша лирични разкази от сътрудниците си какъв брой необикновен е курортът Шамони по това време на годината.

Хибридната работа към този момент разми задоволително границата сред професионалния и персоналния живот. А превръщането на дома в непрекъснато работно място може напълно да я заличи. Държавите, които до момента бяха места за бягство от професионалните грижи и напрежението, ще станат места, където те ще участват с вас непрекъснато.

Да откажете позвъняване по работа, когато сте в отпуск, по принцип беше нещо изцяло задоволително. Това обаче не е алтернатива, в случай че сте на Бахамите, само че на цялостен работен ден.

Добавянето на тази работна алтернатива може би е от изгода в търсенето на нови чиновници и гении, за които тя има смисъл. Новите политики на Брайън Чески евентуално ще му оказват помощ да притегли нови хора в Airbn и сигурно са в сходство с услугата, която неговата компания продава.

Но в обозримо бъдеще "работата отвред " ще бъде по-скоро преимущество за малко на брой късметлии, а не проекция на бъдещата всеобща процедура в корпопративния свят, написа още The Economist.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР