За последните три месеца Комисията е спечелила в полза на

...
За последните три месеца Комисията е спечелила в полза на
Коментари Харесай

КПКОНПИ се отчете с отнето имущество за 1. 5 млн. за 3 месеца


За последните три месеца Комисията е спечелила в интерес на страната над 1,5 млн. лева Това сподели Антоанета Цонкова - член на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), на чуване по време на съвещание на парламентарната комисия за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос.

"За отчетния интервал от 20 септември, когато представихме първите резултати, сме приели решения за формиране на 43 производства, като цената на бъдещите искове по тях е в размер на над 53 млн. лева Внесли сме и 67 стимулирани претенции пред окръжните съдилища, като общата им стойност е над 63,5 млн. лева За тези три месеца сме спечелили три каузи, като общата стойност на присъденото в интерес на страната е над 1,5 млн. лева ", съобщи Цонкова.

Тя изясни, че това имущество съставлява един апартамент в Габрово, пет магазина - два във Варна, един в Айтос и един в Бургас, кафесладкарница в Карнобат, жилищна постройка на 4 етажа, от която КПКОНПИ е лишила 1/6 част, двойно място от 6 дка, 55 дка ниви, 4 дка овощни градини, едно моторно транспортно средство, 224 хиляди лева парични средства и други

"За предходната година Комисията е приела 101 решения за застраховане на имуществото, а в този момент са със 75% повече - т.е. 176 решения сме взели. Предявили сме 96 желае предходната година, а в този момент са 141 броя. А прекратените производства за предходната година са били 125, а в този момент са 361 и се надяваме до края на годината да достигнем 200% ", сподели още Цонкова.

Проверката на министър Владислав Горанов по отношение на жилището, което употребява, ще бъде изпълнена от Комисията в период. Това сподели пък ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

"По този случай КПКОНПИ би трябвало да събере всички съотносими документи. Ние просто изпълняваме всички инструкции на прокуратурата и ще ги осъществим в период. Но при нас тече и друга инспекция - за спор на ползи ", съобщи Георгиев.

Той разяснява и случая с Лозан Панов. "Г-н Панов не се яви пред КПКОНПИ и излезе с обществена декларация, поради което се обезсмисля повторна покана за чуване. Но инспекцията продължава, тъй като снемането на показания от лицето е единствено едно от нещата, които би трябвало да се създадат. И в действителност концепцията, с която беше свикан, беше в негова изгода, с цел да изясни от кое място идва разминаването. Но се изискват и други документи ", съобщи Георгиев и уточни, че откакто КПКОНПИ завърши инспекцията, всички документи ще бъдат изпратени на прокуратурата.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР