За последните няколко години има само един новоизграден паркинг, сега

...
За последните няколко години има само един новоизграден паркинг, сега
Коментари Харесай

За да се справи с трафика в центъра, Пловдив ще строи два нови паркинга и разширява синята зона

За последните няколко години има единствено един новоизграден паркинг, в този момент следва да се появят нови два на пешеходно разстояние от центъра Синята зона се уголемява с 8 улици и поетапнно ще се слагат още автомати за закупуване на билети за да се цифровизира процесът Безплатният престой се лимитира до 3 часа само за лицата с увреждания, само че не и за електрическите автомобили
Проблемът с колите в Пловдив е явен от години - трафикът е съсредоточен в града, няма построени обходни направления, а различен превоз липсва. В същото време безконтролното строителство на жилищни здания стеснява както паркоместата отвън центъра, по този начин и вероятните терени за нови паркинги.

Въпреки че в града се заприказва за въвеждането на нискоемисионни зони - т.е. ограничението на колите в централните градски елементи и построяването на паркинги по периферията на тези елементи, все още нищо от това не е в развой на основаване.

На този декор социална поръчка, оповестена преди броени дни, за създаване на два нови паркинга е лъч светлина - и двата отвън центъра, само че на пешеходно разстояние от най-посещавания обект в центъра: квартал " Капана ".
Реклама
Другата посока, в която вторият по величина град върви, е към непрекъснато разширение на обсега на синята зона - това ще помогне за паркирането в центъра, под напора на все по-силния трафик. Пловдив е събирателна точка за коли в цялата област денем и това натоварва мощно артериите и центъра. Новите паркинги В последния месец са оповестени са две публични поръчки за създаване на паркинги в пространството сред жилищни блокове на ул. " Ген. Данаил Николаев " и бул. " Шести септември ". Единият ще бъде ситуиран до кино " Екоплекс ", а другият до ул. " Драгоман ". Общата стойност на двете публични поръчки е 333 хил.лв. (без ДДС). Освен създаване на паркинги поръчката включва промяна на пешеходна настилка и благоустройство на прилежащите зелени зони. Размерът и на двата паркинга ще бъде не по-малък от 1500 кв. м.

На въпрос на " Капитал " дали има напълно нов паркинг, а не ремонтиран подобен, в Пловдив през последните години, от общината показаха един - в регион " Западен ", открит през 2020 година Той е и първият общински многоетажен. Той има потенциал от 150 места и е ситуиран на две равнища, като на всяко от тях има по две места за хора с увреждания. Паркингът може да се употребява почасово на цена от 1 лева, а паркирането е изцяло автоматизирано - с автомати за самотаксуване, бариери и видеокамери. Предлагат се и месечни абонаментни карти на стойност 50 лева, които се издават от Оперативна програма " Паркиране и репатриране ". Синята зона в града Синята зона в града също се уголемява. С решение на Общинския съвет от 2 август тази година броят на улиците, обхванати от синя зона, се усилва с още осем и общият им брой става 117, а обособените паркоместа в тях - 2400. Това се постанова предвид на регулирането на паркирането в централните елементи при напора на голям трафик: през месец юни на входно-изходните артерии се регистрират над 170 хиляди МПС-та на ден.

За съпоставяне, във Варна, чиято територия е 2 пъти по-голяма от тази на Пловдив, местата са близо 4 пъти повече и общият им брой е 8355. София е отличник в това отношение, като за своята територия от близо 500 кв.км. (5 пъти по-голяма от Пловдив) има 13 хиляди обособени места в синя зона, а общо всички платени паркоместа са 28 хиляди

Трудно е да се сметне възвръщаемост, тъй като данните включват и репатриране и паркиране в други зони, както и паркинги. За София общата стойност е 36.4 млн. лв. за 2021 година, за Пловдив - към 6 млн. лв., а приходите в община Варна от паркиране за предходната година са над 5.5 млн. лв.., само че там цената на престоя е на половина на тази в Пловдив - 1 лева
Реклама
В Пловдив отвън синята зона огромна част от свободните терени, превърнати в паркоместа са отдадени на частни лица - било то на концесия или не. Така да вземем за пример са двата паркинга в двата края на Пешеходния мост, приходите от които не отиват в общинския бюджет.

Освен разширението на синята зона в Пловдив се възнамерява и слагането на нови паркинг автомати - т.е. поетапната подмяна на чиновниците, които продават билетчета с машини, от които елементарно и бързо могат да се купят билети за друг времеви престой - 30 мин, 1 час, 2 часа. За доставката и монтажа на 20 такива машина е оповестена социална поръчка на 22 август т.г., като крайният период е 12 септември, а цената ѝ е 160 хил.лв. (без ДДС). Това е втора процедура в границите на няколко месеца, защото при миналата всички участници са отстранени.

Справка в електронната системата за публични поръчки демонстрира, че досега в Пловдив всички 64 броя автомати са инсталирани от старозагорската компания " Ханза ", която разполага свои автомати и в други общини - Хасково, Ямбол Велико Търново и така нататък През 2022 година Оперативна програма " Паркиране и репатриране " в Пловдив разполага със 110 чиновници - спад от миналогодишните 124 души.
На последната сесия на общински съвет от групата на " Демократична България " предложиха да се усилят с 10% инвалидните места в града, само че не получиха утвърждението на останалите съветници Фотограф: Димитър Марков
За хора с увреждания - не, за общински чиновници - да През последните месеци общината интензивно се бори с това да направи синята зона налична за повече хора, само че не като усилва броя паркоместа, а като лимитира безплатния престой на избрани групи хора - тези с електрически автомобили и лицата с увреждания. Докато от ограничение на първите локалната власт, то за хората с увреждания - не стана по този начин. Оказва се обаче, че и електрическите автомобили и паркоместата за хора с увреждания са незначителни на фона на целия проблем с паркирането в града.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР