За последните 145 г. температурата в централните части на София

...
За последните 145 г. температурата в централните части на София
Коментари Харесай

За 145 г.: Центърът на София се нагрял с 4°

За последните 145 година температурата в централните елементи на София се е повишила с почти 4 градуса заради възходящата урабанизация, потреблението на сила и климатичните промени. Това съобщи по време на онлайн презентация доктор инж. Лидия Витанова, която е лекар по климатология и инженерна екология. Събитието бе на тематика: " Топлинен остров в София – какво е въздействието му върху градската среда и хората? " и бе проведено от платформата „ Климатека “.

Градски остров на топлота е разликата в температурата на въздуха сред града и близките региони, изясни Витанова. Тя уточни, че факторите, които му въздействат са: топлината, генерирана от човешката активност, увеличената потреблението на сила, повишението на трафика, намаляването на растителност. Сред аргументите за появяването му са още застрояването и пренаселването.

Градският топлинен остров може се появи еднократно, както и поредно, най-много заран и вечер. Проявява се във всички сезони. За разлика от него горещите талази се демонстрират нормално в лятото, описа още Витанова.

Градският топлинен остров може да е причина за появяването на респираторни болести, дискомфорт, топлинен удар. Увеличението на енергийното ползване е друга последица от него, беше посочено в презентацията на климатолога.

Ръст с 15% на топлината, осъществена от човешката активност, по отношение на равнището от 2012, предвижда Витанова за София. Специалистът дефинира това като относително позитивна прогноза.

За справяне с последствията от градския топлинен остров е нужна възобновима сила и мултиенергийна система, по-добро градско обмисляне и по-развит превоз, смята Витанова. Тя даде образец по какъв начин американският град Лос Анджелис взема решение казуса. Там употребяват охлаждащи строителни материали, има увеличение на растителността и се залагат нови стратегии за подкрепяне и вложения.

Интересна концепция, която беше показана, е слагането на цветни чадъри. По думите на Витанова това е план, който към този момент се развива по света.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР