За последната година увеличението на туристите в Банско е с

...
За последната година увеличението на туристите в Банско е с
Коментари Харесай

Кметът на Банско призова хотелиерите покрай качеството да вдигат и цените

За последната година нарастването на туристите в Банско е с 10% през лятото и с 15% през зимата, заяви кметът Георги Икономов на конференция за туристическия сезон, представен от Българска телеграфна агенция. Той прикани хотелиерите с повишението на качеството на услугите до европейски равнища да вдигнат и цените.

" Според мен най-важното с изключение на броя на туристите е и качеството на услугите. В тази връзка е и моя апел към туристическия отрасъл. Как да покачват качеството на услугите, които оферират, и паралелно с това да покачват и цените на туристическите услуги в Банско. Не може да желаеме да сме европейски курорт, за какъвто ни признават в целия свят, а в това време да държим цените в пъти по-ниски от това, което е по европейските курорти ", съобщи Икономов.

Той увери, че всички строителни действия по инфраструктурата ще приключат до 15 декември. Първите писти в ски зона Банско ще бъдат пуснати до края на седмицата, увери маркетинг шефът на концесионера на ски зоната " Юлен " Иван Обрейков.

Кметът предизвести, че жителите на града и още 5 обитаеми места в района ще стачкуват доста скоро, по думите му, в София. Причината е, че в сряда държавното управление отсрочи решението за смяна в концесионния контракт на " Юлен ", която би разрешила изграждане на втори кабинков въжен превоз в ски зоната.

Той настоя държавното управление да вземе позитивно решение на 13 декември, а смяната в настоящия проект за ръководство да мине утвърждение до края на годината. " Това нещо би трябвало да се случи и ние сме безапелационни, като локална общественост в Банско ", акцентира Икономов.

От думите на кмета се схваща, че той не споделя опасенията на министъра на туризма Николина Ангелкова за това, че промените могат да навредят на статута на зоната, която като част от националния парк " Пирин " е под закрилата на ЮНЕСКО. " Няма никаква заплаха да бъдем изключени от ЮНЕСКО, тъй като това е една буферна зона и всички знаят че тя съответствува с териториално-устройствения проект на ски зоната, признат още през 2000 година и допълнен и променен през 2004 година При последното си посещаване в Банско представители на ЮНЕСКО се увериха в това. И заключението, че Банско не е заплашен от изключване като обект от национално и международно завещание бе записано в отчет изнесен на сесията в Истанбул. Стига това което се прави в буферната зона да бъде според всички екологични условия и закони, и страната да подсигурява това нещо ", акцентира кметът, до момента в който на държавното съвещание Ангелкова предложи международната организация да бъде осведомена авансово за изменението, с цел да не последва наказателна процедура.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР