За последен път писах за частната компания Уърлд вю през

...
За последен път писах за частната компания Уърлд вю през
Коментари Харесай

Частната компания Уърлд вю откри официално космодрума Тусон за изстрелване на балони в близкокосмическото пространство!

За финален път писах за частната компания Уърлд вю през 2014 година (справка), когато беше оповестено, че за $75 000 всеки ще може да си купи билет за полет с балон до близкокосмическото пространство – това е район от земната атмосфера, който към момента е прекомерно компактен за полети на спътници, без да паднат назад на Земята, само че въпреки всичко е задоволително високо, че да може Земята да се вижда като кълбо, съвсем по същия метод като от борда на галактическа станция.

Разбира се, туристическите полети на компанията се забавиха, както нормално се случва в този бранш. Това не значи, че няма напредък. Напротив, последните вести демонстрират, че компания Уърлд вю се развива стремително.

В края на февруари Уърлд вю откри публично нов централен офис, космодрум на име Тусон и стартова площадка, от която ще изхвърчат балоните. Забележителното е, че центърът е издигнат единствено в границите на една година. Миналата година по същото време на това място имаше единствено голо пустинно поле!

Засега проектите на компанията са следните: първо роботизирани полети, по-късно пилотирани (източник). Това е много ненадейно развиване за самото управление на Уърлд Вю, което в началото очакваше  главната активност да е обвързвана на първо място с близкокосмически туризъм.

“Ние в действителност работихме настойчиво по пилотираните полети ”, оповестява Тейбър Маккалум, съосновател на Уърлд вю. “Но тогава започнахме да получаваме голям брой позвънявания – хей, можете ли да ми изстреляте потребния товар? Можете ли да ми изстреляте изследователския инструмент? ”

Екипът на компанията в началото предположил, че пазарът на безпилотни стратосферни полети е към този момент кондензиран. И е сбъркал.

“Оказа се, че балоните са били в застой през по-голямата част от времето ”, признава Маккалум. “Никой към момента не е приложил модерните технологии за слънчеви панели, съвременни акумулатори, 3Д щемпел и съвременни дизайнерски технологии за това по какъв начин може да бъде следен и ръководен един стратосферен транспортен съд ”.

Като резултат Уърлд вю основава концепцията “Стратолит ”. Този “Стратолит ” е основан и ненапълно с помощта на предходен контракт с НАСА, изпълнен от компания Уърлд вю за изстрелване на някои опити.

Ето какво съставлява въпросният “Стратолит ”:

Photo credit: World View Enterprises

Накратко казано, това е платформа за извеждане на безпилотни принадлежности в стратосферата – район сред 15 и 50 километра над Земята. За съпоставяне самолетите летят на 12 километра над Земята, а космосът стартира над 100 километра. “Международната галактическа станция ” пък обикаля на 400 километра над земната повърхнина.

Стратосферните балони не са нещо ново и съществуват от десетилетия, само че технологията на Уърлд вю разрешава полети над една точка в продължение на седмици. Как тъкмо се реализира, това е нещо, което управлението на корпорацията не желае да показа – очевидно технологията е фирмена загадка.

По данни от Уърлд вю (източник), основната цел е оптимално скоро да стартират постоянни полети до близкокосмическото пространство. Основните метеорологични опасности при полети с балон са свързани със мощни ветрове, само че космодрумът Тусон се намира наоколо до пустиня. В рамките на всяка една-две седмици се открива удобен прозорец за изстрелване.

В един миг компанията чака да стартира да изстрелва и пилотираната капсула “Вояджър ”, на борда на която ще могат да летят по едно и също време двама водачи и шестима туристи. Билетът остава $75 000 $, само че желанието на управлението на компанията е да смъкне цената колкото се може повече. За съпоставяне Върджин Галактик предлага суборбитални галактически полети за $250 000 на борда на “СпейсШипТу ”. Балонният полет няма да е тъкмо галактически, несъмнено, само че туристите ще могат да изпитат сходно чувство.

“Вояджър ” се чака да полети още тази година в безпилотен режим. В един миг се чака и първи тестов пилотиран полет, евентуално с някогашните астронавти на НАСА Марк Кели и Рон Гаран. Марк Кели е брат-близнак на астронавта Скот Кели, който предходната година се завърна на Земята след едногодишна галактическа задача до “Международната галактическа станция ”. Марк Кели е един от съоснователите на Уърлд Вю.

И по този начин, вместо умозаключение – Уърлд Вю демонстрира в действителност незабравим прогрес през миналите няколко години и остава единствено да се надяваме, че техният бизнес ще потръгне безпрепятствено. Космосът наподобява все по-близо до нас с помощта на частните компании.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР