За поредния инцидент с пострадал полицай и преследване на бежанци,

...
За поредния инцидент с пострадал полицай и преследване на бежанци,
Коментари Харесай

Илия Кузманов пред Tribune: Четирима загинали колеги и един в много тежко състояние за 80 дена говори за много сериозен системен проблем в МВР

За следващия случай с потърпевш служител на реда и гонене на бежанци, за оставките в Министерство на вътрешните работи и поемането на политическа отговорност от ръководещите Tribune.bg беседва с Илия Кузманов, заместник-председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на чиновниците в МВР/СФСМВР/.

Г-н Кузманов, можеше ли да се избегне този призрачен сън, вашият сътрудник още е в медикаментозна кома след случая край Казичене?

Поредният безразсъден случай, който обаче има своите учредения и своята предистория. Дали съответният случай е можел да се избегне - дотолкоз, доколкото има детайл на случайност, не мога да го кажа, само че 4 починали сътрудници и един в доста тежко положение за 80 дни несъмнено приказва за доста сериозен систематичен проблем в Министерство на вътрешните работи. Това е истината.

Коментира се подготовката на служителите на реда, че имат по два пълнителя патрони за година и така нататък?!

Това го разясняваме от 12 години. Трябва да почнем да разясняваме чуваемост от политиците и професионалното управление на Министерство на вътрешните работи, тъй като тия неща към този момент ги знае всеки българин. Колкото и да ги разясняваме, до момента в който не го чуят хората, от които зависи това, няма никакъв смисъл да си го приказваме ние с вас.

Как оценявате жеста с оставката на основния секретар на Министерство на вътрешните работи? Ще последват ли оставки и на по-високо равнище?

Не е във функционалностите на СФСМВР да разяснява това. Предполагам, че този път ние ще имаме доста отчетлива реакция. По принцип заобикаляме настояването на оставки, доколкото това е политически акт, само че би трябвало някой да поеме отговорност към този момент. Безотговорносттта във връзка с казуса, който обсъждаме, към този момент е явна и това има цена. Не мога да кажа, че настоящето управление е отговорно за всичките тези 12 години, в които нищо не се прави, само че то имаше опция най-малко да стартира да прави нещо свястно по предотвратяването на тези събития. Ние не намираме такова нещо, което да е почнало да се прави свястно към този миг. Най-вероятно ще го изразим и като позиция на синдиката.

И ще излезете с съответни оферти?!

Ще свикаме Федеративен съвет на СФСМВР на 3 и 4 декември, след което ще мога да приказвам по-подробно.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР