За поредна година международната общност отбеляза Световния ден за борба

...
За поредна година международната общност отбеляза Световния ден за борба
Коментари Харесай

Една трета от новите болни с ХИВ у нас са чужденци

За поредна година интернационалната общественост означи Световния ден за битка против СПИН. Тази година той е под наслов „ Време за тъждество! “.

СЗО прикани международните водачи и жителите да се обединят, с цел да се изправят против неравенствата и да доближат до хората, които сега не получават съществени услуги за ХИВ. Разделението, неравенството и незачитането на човешките права разрешиха на ХИВ да се трансформира и да остане световна здравна рецесия.

По данни на СЗО, близо 38,4 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните през 2021 година е 1,5 млн., а смъртните случаи са 650 000. В международен мащаб през 2021 година 75% от живеещите с ХИВ получават антиретровирусна терапия.

От началото на 2022 година в България са открити нови 299 ХИВ положителни лица. Запазва се наклонността от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на дамите. Съотношението мъже/жени и през актуалната година продължава да нараства – 1,8:1.

По предварителни данни в страната над 232 088 души са изследвани за ХИВ през първите 10 месеца на годината.

Най-засегната е възрастовата група 30-39 година, следвана от 40-49- годишните – 29% и 20-29 година – 16%.

Географското разпространяване демонстрира, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са най-вече в огромните градове: София-град – 30%, Пловдив, Бургас и Варна – надлежно по 12%. Близо 30,1% от новите случаи през 2022 година са непознати жители от разнообразни райони на света.

Министерството на здравеопазването обезпечава безвъзмездна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се, без значение от здравноосигурителния им статус.

Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и усъвършенства качеството му. Към 31 октомври 2022 година общо 2 160 души с ХИВ се наблюдават в петте бранша за лекуване на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 129 (99%) от тях получават модерна антиретровирусна терапия.

 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР