За пореден път видяхме, че държавата, институциите и политиците ни

...
За пореден път видяхме, че държавата, институциите и политиците ни
Коментари Харесай

Политолог: Всички в България трябва да разберат, че има закон и той е еднакъв за всички

За следващ път видяхме, че страната, институциите и политиците ни не са си научили уроците. Това сподели пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов във връзка митингите в Асеновград и Бяла след осъществени побои от роми над българи.

Помним случаите в Катуница и в огромните ромски махали в България - във София, Варна, Пловдив, Ямбол, Бургас. Интеграцията в България я разбираме като кандидатстване за пари под наслова Ромска декада, а в действителност тези пари не стигат до най-нуждаещите се. Моделът е сгрешен – съвсем едни и същи ромски фондации аплайват по стратегиите, съумяват да завоюват планове, само че не ги виждаме толкоз бързи и всеобхватно проникващи, колкото ни се желае. Продължаваме да витаем в стандарта на българската приемливост, която е подлагана на безчет тествания и рецензии. В такива смутни времена, когато светът от ден на ден се затваря в себе си, всеки дразнител, който влиза в спор с националната еднаквост, доста елементарно става мотив за кавги. Имаме стандарт на несполучливо съжителстване с ромите последните години, провалена интеграция, липса на задоволително дейни политики за включване на ромите като български жители, а не като някакви извънземни, които би трябвало да създадем български жители. Оттам идва толерирането на всевъзможни техни прояви, като дребната престъпност е най-отчетливата и забележима за българските жители. Нашата страна към този момент 20 години не може да се оправи с това, разяснява Стефанов.

По думите му лансираната от вицепремиера Валери Симеонов концепция за полицейски ръководства в циганските гета ще свърши работа, в случай че е по правилото на нулева приемливост, която вкарва кметът Джулиани в Ню Йорк. Там хората от малцинствата биват дисциплинирани по един доста елементарен метод – вкарват хора от техните среди в органите на реда. Искаш ромите да съблюдават закона – ще намериш модели за подражателство. Идеята е добра, само че би трябвало да се осъществя без да се ползва полицейщина, а да бъде в действителност пример за политика на интеграция. Трябва да бъдат образовани освен ромите, а и всички, които живеят в рамките на тази страна - че има закон, той е идентичен за всички и всички би трябвало да го съблюдават, акцентира политическият анализатор.

Той разяснява тематиката със абсурда с НДК. По думите му това неизбежно ще се отрази отрицателно на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Подобни обвинявания в корупция, уволнения и назначения за по един ден споделя на всеки неутрален наблюдаващ, че в тази страна няма ред по какъв начин се харчат обществени средства, означи Любомир Стефанов.

Според политолога България би трябвало да договаря с Македония от позицията на осъзнаване кои сме ние, къде сме и за какво сме там. Трябва да им помогнем като по-големия брат. Допирните точки са повече от тези, които ни разделят. Емоцията не може да бъде оперативно отстранена от връзките ни с Македония, само че има метод да реализираме съглашения в основните области, които са изискуеми по преговорните процеси за НАТО и Европейския съюз. Може би най-големият препъникамък ще бъдат българският и македонският език, само че политиката по принцип се води, с цел да се построяват мостове, които да свързват хората, а не да се подвигат стени, които ги разделят. Нашата позиция би трябвало да бъде кардинална и когато наложим такова кардинално държание, преговаряйки с Македония, в един миг тя ще разбере, че искайки да получи нещо, ще би трябвало да съблюдава същия вид кардинално държание. Трябва да наложим модел на връзка, а не всякога съгласно градуса на страстта да реагираме и да се поддаваме на провокации, сподели още Любомир Стефанов пред Novini.bg
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР