За пореден път ще припомня тази история. През 1979 г.

...
За пореден път ще припомня тази история. През 1979 г.
Коментари Харесай

С Путин трябва да преговаря... шерифът на Чикаго

За следващ път ще напомня тази история. През 1979 година Леонид Брежнев и Джими Картър подписват във Виена контракта САЛТ-2, “подпечатвайки " го с нежна целувка. Репортери посещават Александър Солженицин, живеещ в заточение във Вермонт.

“Е, господин Солженицин, студената война май завършва, какъв е вашият коментар?” Солженицин насмешливо им дава отговор, че както нормално не са изпратили на тези договаряния подобаващи договарящи. “Нали президентът и дипломатите са виновни за това?”, недоумяват репортерите. “За да сте на равна нога в договарянията с Кремъл”, прецизира Солженицин, “трябва да изпратите шерифа на Чикаго...”

Няколко години по-късно Америка послуша съвета на Александър Исаевич. За четиридесети президент на Съединени американски щати бе определен Роналд Рейгън, който - както е известно - изигра ослепително ролята на шерифа на Чикаго в договарянията с Москва.

През последните 30 години както Вашингтон, по този начин и Париж и Берлин не помниха по какъв начин се договаря с Кремъл. Пряк резултат от това е наглата експанзия против Украйна.

Слава богу, тази безочливост стартира да разсънва в случай че не историческите знания, то най-малко инстинкта за самозапазване от двете страни на Атлантика.

Решението на Финландия и Швеция да членуват в НАТО е част от тази нова увереност, която “опечалява” представителите на Кремъл.

Не забравяйте - единствено шерифът на Чикаго ще свърши работа. И то не какъв да е шериф, а този от времето на Ал Капоне!

Огнян Минчев, от профила му във фейсбук
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР