За пореден път липсват лекарства за диабетици в аптеките, как

...
За пореден път липсват лекарства за диабетици в аптеките, как
Коментари Харесай

Адв.Таушанов, БАЗП: Трябва да има санкции за лекарите, предписващи лекарство за диабетици на недиабетноболни

За следващ път липсват медикаменти за диабетици в аптеките, по какъв начин засегнатите от заболяването да се оправят - тематиката на диалог с адвокат Пламен Таушанов – ръководител на Управителния съвет на Българската асоциация за протекция на пациентите.

Здравейте, господин Таушанов .

Здравейте.

Много бихме желали да поговорим по тематиката за изчезналите непрестанно медикаменти за хората, заболели от диабет, огромна част от които медикаменти са за животозастрашаващи обстановки. Бихте ли ни споделил дали Българската асоциация за отбрана на пациентите получава информация за това какво има на пазара и от какво имат потребност пациентите, заболели от диабет?

Само една корекцията в заглавието – ние сме за протекция на пациентите, само че това е детайлност.

За протекция на пациентите, да.

Значи, тука има разнообразни гледни точки, които следва да изясним. Доколкото знаем, (б.ред.:проблемът със) медикаментите за диабетноболни, свързани с използването на инсулин, е заради липса на нужните количества, които се доставят в страната от 200 съществени производителя в света. Т.е. те имат индустриални проблеми в последните най-малко три месеца. Второ, което да кажем на пациентите, всеобщо от тези медикаменти за инсулин, доколкото знаем, не съставляват интерес за експорт. Т.е. системата СЕСПА, която е специализира електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули в тази ситуация, не е отговорна, че не работи, с цел да няма инсулин.

А кой е отговорен, с цел да няма инсулин?

Ще стигнем и до такава степен. Що се касае до тука, тъй като това е също по този начин медийно дискутирано напоследък, едно новаторско лекарство за диабет, което, наблягам, не е инсулин и е под разнообразни наименования, то в действителност провокира тази нервност, защото, когато е клинично изпитвано през 2017 година, а и по-късно - 2021 година, са открити странични нежелани реакции, които обаче всъщност от търговците се показват като позитивни, а точно - при приложимост на 1 мг на седмица, води до загуба на тегло съвсем 5 кг за 30 седмици, т.е. за половин година, т.е. 5%, понижава талията и така нататък

За това лекарство главно, пациентите от две години, три години ни нападат и нас: " Може ли да се включим и това лекарство да ни бъде обещано? ".То е един път седмично като инжекция, като хранилище резултат, а Касата има известни рестрикции към това лекарство, а точно по отношение на за кои то да бъде и надлежно даже има едни възрастови ограничавания, тъй като са ни се обаждали хора, които са над 75 години и Касата не им го дава.

Така че същинският проблем е, че заради супер многото търсене, е изчезнало, Фактически, в случай че в началото то е било планувано за диабетноболните, които, както знаем имат нарушен метаболизъм и мехлем показателят (б.р.: показателят на телесна маса) за тях е бил 30, над 30, последователно той спада на 27, т.е. напълно леко затлъстели хора. И т.е. предопределеното лекарство за диабетици даже се преписва и в този момент от лекари незаконосъобразно на пациенти, които е ясно че не са диабетноболни и не се нуждаят от това лекарство. То се предписва на зелена рецепта.

И това е въпрос, който би трябвало да си го реши гилдията от лекари, които се занимават с тази активност.

Иначе апелите и у нас, и то това лекарство не е единствено у нас, то е и в Европа, света и така нататък, апелите за отговорно изписване не работят. Тоест, би трябвало да има наказания. Изписано ли е това лекарство за хора, които нямат нарушен метаболизъм, нямат захар и така нататък, следва да има някакви наказания.

Според непотвърдени данни, от диабет в България страдат към 200 000 българи, които се лекуват с медикаменти от Касата. Обаче затлъстелите с нарушен метаболизма у нас са над половин милион. Т.е. виждате какъв огромен капацитет от пациенти, които биха желали бързо, съгласно рекламите, а то не става толкоз бързо, да отслабнат.

И в края на краищата главният въпрос, който тука пък въобще не се повдига от никого, а той е значителният въпрос, е не просто дали има медикаменти за диабетноболните, или няма, а някой слага ли си въпроса какъв е резултатът от лекуването с медикаментите на диабетноболните у нас? Кой наблюдава? Касата наблюдава ли? Не, Касата не наблюдава.

Това, което ние искахме като асоциация още преди пет години и до момента не е осъществено, когато 50% от пациентите на диабет имат декомпенсиран диабет, нарушен метаболизъм, 50%!, няма наказания за тези, които следят диабетноболните пациенти.

И пациентите за това не стачкуват – за какво по този начин? Така че доста са по-дълбоки въпросите, които следват към тая тематика. Защо? Защото неконтролираният диабет, който е тука над 50% у нас, на тия 200 000, води до сърдечносъдови болести и още в шест органа нарушавания сред 10 и 40%, когато захарта не е 7-8 единици, а най-често е 10-12-16.

Ние сме разговаряли с ендокринолози и те ни споделят: " Абе, няма проблеми бе, щом няма отсечен крайник, значи е в естествени граници ". Разбирате ли?!

Т.е. може ли да кажем следователно, че в действителност не са добре осведомени болните от диабет по какъв начин могат да се оправят с казуса си и че може и да не е с медикаменти?

Точно по този начин. И там би трябвало да бъде и усилието. Т.е. НЗОК не подхваща никакви рестрикции към хората, като ендокринолози и други, които лекуват, при които са диспансерно следени пациентите, неведнъж приети в болница, да се поддържат в референти граници. Не може единствено по време на една хоспитализация сякаш влезнал в референтни граници за три дни, и след това внезапно той е в някакви " висини ".

Какво решение, юрист Таушанов, могат да намерят за себе си болните: да си търсят ли медикаментите, или да търсят други лекари, които да ги наблюдават?

Ами да, би трябвало първо пациентите да вземат да се ориентират по какъв начин е зародил при тях диабетният проблем, той е обвързван с нарушен метаболизъм, със затлъстяване, да си трансформират метода на живот. А точно това аз направих предходната година. Аз съм приключил и състезателен мениджмънт преди повече от 20 години, съветвах се със експерти по хранене и стопирах за 2-3 месеца избрани храни от скотски генезис и мазнини.

Само да кажа какъв беше резултатът: отслабнах за 3-4 месеца 15%, т.е. от 91-92 кг станах 77 кг и последователно стопирах, откакто отслабнах напълно, към този момент 6 месеца, лекарство за диабет. Спрях лекарство за холестерол, стопирах лекарство за пикочна киселина, осигурих си, както предлага Световната здравна организация, 5 до 10 км всеки ден да се движиш. Ей такива неща.

Намалих мазнините в тези рамките на 13-14 кг., 4 кг същински мазнини, и ми остават още 2-3, понижи се обиколката на кръста, която също е от знаците за диабетен проблем, нарушен метаболизъм.

Тоест, пациентите би трябвало да се вземат в ръце. Ако желаят, може да им окажем помощ от асоциацията, само че имайте поради, че този въпрос за излекуването на пациентите въобще не е във фокуса нито на НЗОК, нито на Министерството на здравеопазването, нито на Министерството на младежта и спорта, нито на Министерство на образованието. Просто тука единствено се приказва: " Дайте да се лекуваме ".

И по тази причина преди 15 години, когато президентът Първанов (б.р.: Георги Първанов), направи една конференция за здравето, аз му споделих: " Ама апелирам ви се, вие тука единствено си говорите за лекуване, дайте конференция за здраве, това е конференция за лекуване с медикаменти ", и то медикаменти изключително за диабет, които са в доста тясна връзка със сърдечносъдовите болести, по които ние сме първенци в Европа по смъртност. Въобще не се търси никаква предварителна защита, никакво управление на диабета, просто се установи статистически: да, имаме 50% на диабетноболни с неконтролиран диабет. Е и, какво от това? Нищо. Хората си мрат, режат се крайници. Какво да ви кажа?

Значи тази групова безнаказаност би трябвало да спре и пациентите да бъдат дейните, които не просто единствено да търсят медикаменти, освен да търсят това тука специфичното за намаляване, за инсулина казахме към този момент не би трябвало да има проблем.  Той е механически обезпечен, само че в вероятност да търсят въобще да се борят с нарушавания метаболизъм, за което обаче те самите би трябвало да станат осъзнати, да желаят да си трансформират метод на живот, да понижават или да стопират медикаментите, и да трансформират животът си оттук-нататък.

Докато това не го изискат и чакат някой пасивно просто да им дава едни медикаменти, няма да понижат нито сърдечносъдовите болести, нито диабетът, нито всички свързани с високата смъртност инсулти.

Имайте поради, че в страната има 50 000 инсулта, 5 000 умират от инсулт, неконтролирано кръвно налягане. И какво вършим? Нищо. Правят се 1 300 тромболити вместо 20 000. Народът си мре като мухи и никакво отговорност от никой. Проблемът е на давещите се.

Да, в действителност в общи линии можем да кажем, че се поддържа   една болна група хора?

Да, която апропо е незнайна. И в този момент в последното приемане тука на бюджета на Касата, през днешния ден (б.р.: 20-и април), още веднъж се заложиха спомагателни пари за медикаменти, с протоколи, без протоколи. Да, значи Касата обезпечава от Обществения фонд за медикаменти, само че това не е въпросът, който би трябвало да чакаме, че някой ще ни реши. Значи, ние приказваме за осъзнаване.

Независимо от възрастта, без значение, че имаме тука случаи, когато хората са били диабетноболни 20 години и за половин година се оправят, въобще си възвръща функционалностите на организма, стопират с диабетния проблем и така нататък Аз нямам инсулинова устойчивост, аз какво да ви изяснявам. Така че хората би трябвало да стартират да мислят в тази посока, не просто да се оплакват: " Ама аз в този момент тука взимам 7 медикаменти и в този момент това е 6-то, може ли от тези 20 типа инсулини тъкмо тоя е в този момент да ми се откри, тъй като другояче не може ".

Скоро имахме случай, когато имаше отново липса на някакво лекарство, обвързвано с трансплантирани пациенти. Чрез Асоциацията за успореден импорт ние го намерихме къде е в аптеката, споделяме на пациента след пет часа, а той вика: " А, мен това не ме интересува към този момент, аз се обадих във компанията производител, те споделиха, ще ми го обезпечат ". Е, какво да ви кажа? Значи, те хората не знаят какво желаят, те не знаят какво желаят и чакат непрекъснато някой бащица да пристигна да ги оправи. Е, няма да стане тая работа. Да не чакат бащиците.

Значи Вашият съвет е да променим мисленето си и да гледаме в вярната посока?

И да сме дейни.

Да, и да сме дейни.

И когато ние им подаваме ръка и те желаят да я поемат тази ръка и желаят да си трансформират нещо, ние ще им помогнем.

Много Ви благодаря, юрист Таушанов, за този коментар.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР