За пореден път камерите, поставени за наблюдение на биоразнообразието и

...
За пореден път камерите, поставени за наблюдение на биоразнообразието и
Коментари Харесай

Поредна кражба на камери в защитения от ЮНЕСКО резерват „Сребърна“

За следващ път камерите, сложени за наблюдаване на биоразнообразието и за защита в резервата „ Сребърна “ край Силистра са брутално откраднати, разрушени са катинари и е съборе ограда. Предполага се, че кражбата е осъществена от осъдени бракониери и ловци, които са хванати да нарушават разпоредбите точно посредством камерите.
Една въртяща и пет стационарни камери, ситуирани навън в местността „ Фазанарията “ на предпазения биосферен резерват „ Сребърна “, са били откраднати през ноща на 7 февруари. Информацията оповестява пресцентърът на полицията. Освен за живота на фауната, посредством камерите се следи и за бракониерските и други незаконни дейности на локални поданици и „ гастрольори “, разяснява защита на езерото.

„ Сребърна “ е биосферен резерват, обект на международното завещание на ЮНЕСКО. Местността е оповестена за резерват през 1948 година с охраняемая повърхност от към 892,05 хектара, както и буферна зона от към 540 хектара. Езерото е един от най-ценните и известни и в чужбина предпазени естествени обекти в България.

Камерите са били изрязани от металните тръби, на които са били сложени. Отмъкнати са и две записващи устройства. Общата стойност на техниката е към 5 000 лева Освен че липсва охранителната техника е нарушена и цялостта на защитните ограждения, разрушени са и заключващите механизми. Дежурна оперативна група на РУ-Силистра е направила оглед по случая и е формирано досъдебно произвеждане.

През лятото на 2017 година други три камери, дружно със слънчевия им панел, са били откраднати от захранващия езерото шлюз. Според защитата на резервата кражбите са самобитно противопоставяне от страна на бракониери и бандитите, които постоянно нарушават разпоредбите за запазване на природата в резервата и възбраните за лов на територията му.

Практиката демонстрира, че до груби похищения върху държавно имущество нормално се стига след предприемане на ограничения по попречване и наказване на нарушавания на режимите в резервата, написа районният вестник Бряг. Посочва се да вземем за пример, по какъв начин през месец октомври 2017 година, след конфискуване на два бракониерски плавателни съда е изгорена новозакупена лодка за потребностите на резервата.

Еколозите от резервата оповестяват, че към този момент никой още не е посягал на пеликаните и видеонаблюдението на гнездящата колония работи. Според тях актуалният случай с кражбата на камерите и записващите устройства е още веднъж е дело на бракониери, които ловуват в неразрешения регион. Момчил Петров, който е специалист в РИОСВ-Русе, споделя, че камера е записала нерегламентирано нахлуване на ловци в резервата при започване на януари 2018 година ”Бяха им издадени наказателни постановления. Няколко дни преди да бъдат откраднати камерите получихме две от правосъдните решения, с които дефинитивно се удостоверяват санкциите, наложени на двама от ловците”, акцентира още Петров. Това дава съображение на еколозите да считат, че зад кражбата стоят бракониери, само че криминалистите ще би трябвало да дадат дефинитивно умозаключение.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР