За поддържането на чистотата на столичните улици през следващата година

...
За поддържането на чистотата на столичните улици през следващата година
Коментари Харесай

Чистенето на София през 2020: по-скъпо, но почти същото

За поддържането на чистотата на столичните улици през идната година са планувани с 8% повече средства по отношение на тази година

© Юлия Лазарова Столичната община ще мие машинно повече улици през идната година, само че не и по-често. Начинът, по който се събират и транспортират боклуци, пък изобщо няма да се трансформира. Въпреки това разноските ще набъбнат с 5.4% през идната година - до 217.2 млн. лева

Това стана ясно от план-сметката за 2020 година, която зам.-кметът Йорданка Христова показа на конференция в четвъртък. Увеличените доходи обаче няма да доведат до повишение на такса боклук, а ще се получат от множеството жилища и офиси - налогът се събира на база данъчната оценка на парцелите без значение кой какъв брой замърсява.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Миенето: както преди

За поддържането на чистотата на столичните улици през идната година са планувани 85 млн. лева, което е с 8% повече по отношение на тази година. Причината е във " повдигането на качеството на услугата и по-големия интензитет на поддръжката ", споделя Христова. Според проекта обаче улиците ще се мият машинно 24 пъти в годината - толкоз, колкото и през 2019 година Това контрастира на обещанието на Йорданка Фандъкова да предприеме ограничения за повече миене, откакто Софийският градски съд (СГС) задължи общината да чисти машинно по-често улиците по време на летните месеци. Въпреки това разноските за лятно и зимно разчистване са с към 7 млн. лева повече, защото " идната година ще се мие на по-голяма повърхност и ще бъдат включени нови улици, които преди не са почиствани ", твърди Христова.

Същото е и при вътрешнокварталните улици и тези, по които минава всеобщ градски превоз - те още веднъж ще се чистят посредством автоцистерна с маркуч единствено четири пъти годишно, само че площта им ще е със 7% повече. Kога ще се мият улиците в квартала им жителите могат да ревизират в уеб страницата на Столичния инспекторат, където се разгласяват месечните графици. Другият вид е по остарелия способ - посредством уведомления, които се слагат на видни места. С 1 млн. повече за едрогабаритни боклуци

Според Христова обаче огромната вест е, че в кварталите поддръжката, обвързвана със събирането и третирането на отпадъците, както и тази за междублоковите пространства, ще стане по-интензивна. " С наложилата се към този момент децентрализация към регионите предвиждаме увеличение на средствата за регионите с 200 хиляди лева Те стават 8.2 млн. лева, които влизат в районните профилирани звена за поддръжка на междублоковите пространства ", съобщи тя. Ако парите обаче се разпределят сред 24-те региона на София, нарастването не наподобява по никакъв начин впечатляващо - под 700 лева на месец.

Общината ще отдели 10 млн. лева повече за събирането и превозването на боклуци, като тези действия ще ѝ костват общо 67 млн. лева Увеличение от 1 млн. лева ще има за събирането на разделни едрогабаритни боклуци на домакинство, а 3.2 млн. лева ще отидат за отчисления по Закона за ръководство на отпадъците. Това се случва, тъй като общината е решила да резервира количеството депонирани боклуци, само че тъй като размерът на таксата се усилва през идната година, ще би трябвало да усили и размера на отчисленията.

Сметопочистването: при същите, само че сякаш с по-добро качество

Според Христова още идващият месец ще излезе класирането в огромния търг за събиране и транспортиране на боклука. Очакванията са тази активност, към която отива някой-голям част от бюджета за непорочност, още веднъж да бъде предоставена на досегашните играчи - компании, свързани с Румен Гайтански-Вълка и братя Домусчиеви.

Зам.-кметът на София увери, че в тазгодишния търг са били заложени по-високи условия за техниката, която употребяват компаниите - камионите би трябвало да дават отговор на стандарта Евро 6, " тъй че да виждаме все по-чисти транспортни средства на територията на общината от компаниите, които дават сходен вид услуги ". Но това не значи, че контейнерите ще се събират по-често или че градът ще стане по-чист.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР