За победа на Украйна, но не и за смазване на

...
За победа на Украйна, но не и за смазване на
Коментари Харесай

Макрон се обяви за победа за Украйна, но не и за пълно поражение на Русия

За " победа на Украйна ", само че не и за " смазване " на Русия се разгласи френският президент Еманюел Макрон. Той приказва пред френски медии, до момента в който в Мюнхен тече годишната конференция по сигурността, която събра международните водачи. Инвазията на Русия в Украйна е тематиката в навечерието на навършването на една година от нападението на 24 февруари.

„ Искам Русия да бъде победена в Украйна и желая Украйна да може да отбрани позицията си “, сподели той. Но добави: „ Не мисля, както вършат някои хора, че би трябвало да се стремим към цялостно проваляне на Русия, атакувайки Русия на нейна лична земя “, представен от Le Journal du Dimanche.

По думите му " тези наблюдаващи желаят на първо място да смажат Русия ", само че " това в никакъв случай не е било позицията на Франция и в никакъв случай няма да бъде. "

Изявлението на Макрон идва на фона, че има доказателства, че Москва прави закононарушения против човечеството на територията на нападнатата страна и отговорните би трябвало да бъдат изправени пред съд. Ден по-рано от Вашингтон пристигна и удостоверение, че позициите на Русия в нелегално окупирания полуостров Крим са законна цел на украинската войска. Москва счита Крим за собствен от 2014 година

Британският министър председател Риши Сунак прикани западните страни да удвоят военната си помощ за Украйна. Дори немският канцлер Олаф Шолц, на който лиши месеци да се съгласи на доставки на танкове за Киев, настоя за по-бързо изпращане на военната помощ по време на речта си в Мюнхен.

За по-мащабна военна поддръжка за Украйна приказва и председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Самият Макрон в формалното си изявление на форума в петък акцентира, че " не е в този момент моментът за разговор с Москва. " Но не пропусна да каже, че мирните договаряния като последна цел. По думите му украинските военни старания, подкрепени от съдружниците, са единственият метод да се „ върне Русия на масата и да се построи дълготраен мир “. Френският държавен глава обаче отхвърли и вероятността за промяна на режима в Русия, управляван от Владимир Путин, описвайки сходни старания по света като " цялостен неуспех ".

За Украйна и за множеството западни водачи тематиката за договаряния с Путин - преди да се е изтеглил напълно с войските си от Украйна, нее на дневен ред. Това е и позицията на украинския президент Володимир Зеленски, и на външния му министър Дмитро Кулеба, които приказваха на конференцията - Зеленски посредством видеообръщение. В петък Кулеба приветства решението Москва да не бъде поканена на Мюнхенската конференция. По думите му съветските водачи не би трябвало да бъдат канени на масата, до момента в който " терористичната страна убива, до момента в който употребява бомби, ракети и танкове като мотив за интернационална политика ".

Еманюел Макрон и преди беше подложен на критика от някои съдружници в НАТО, че изпраща смесени съгласно тях послания към Украйна.
Миналия юни той провокира остра реакция от Киев в лицето на Кулеба поради думите, че е жизненоважно Русия да не бъде унизена поради нашествието си. Украинският министър го поправи, че Русия е тази, която се унижава сама и би трябвало да бъде сложена на място.

От България в Мюнхен взе участие президентът Румен Радев. Негово изказване не е планувано в програмата, само че той, дружно с премиера на Унгария Виктор Орбан, са единствените държавни водачи в Европейски Съюз сега, които са срещу изпращането на военна помощ за Украйна. В България има решение на Народното събрание " за " изпращане на оръжие за нападнатата страна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР