За по-малко от две седмици около 3500 жители на Газа

...
За по-малко от две седмици около 3500 жители на Газа
Коментари Харесай

Освен оръжията, Израел ще използва и финансовия си арсенал срещу Хамас

За по-малко от две седмици към 3500 поданици на Газа бяха убити, 12 000 ранени, a повече от милион разселени - за които Америка и Организация на обединените нации се пробват да обезпечат кулоар към Египет. Цели квартали в линията са бомбардирани до заличаване. Откъснати от храна, вода и медицински консумативи, 2.3-те млн. поданици на Газа са на " ръба на оцеляването ", предизвести на 16 октомври Организация на обединените нации. Откакто започнаха ударите на Израел, войната прекъсна съвсем всички източници на стопански живот на територията.

През по-голямата част от последните две десетилетия за финансовото си оцеляване Газа разчиташе на поддръжка от интернационалните донори. На 18 октомври министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху сподели, че страната му ще допусне на територията непретенциозно количество храна и медикаменти през границата с Египет, което ще бъде първата доставка, откогато " Хамас " стартира своята брутална офанзива против Израел на 7 октомври. Америка и останалите съдружници на Израел упорстват да бъдат позволени по-големи доставки. В същото време обаче Израел желае да задуши " Хамас " с всички вероятни средства - както с стопански, по този начин и с военни оръжия.

Предотвратяването на филантропична злополука става още по-трудно поради окаяното предвоенно положение на палестинската стопанска система. Израел, Газа и Западният бряг споделят обединен пазар по силата на договорка, подписана с посредничеството на Организация на обединените нации през 1994 година Идеята зад съглашението беше, че палестинците ще работят в Израел, а израелският капитал ще нахлуе в Газа и Западния бряг, където го чака богата възвръщаемост. В реалност обаче израелските ограничавания останаха и палестинската стопанска система към момента зависи от подаяния. В навечерието на войната междинният израелец е бил 15 пъти по-богат от междинния палестинец. Едва една трета от жителите на Западния бряг имат достъп до канализационна система; към 10% живеят без водоснабдяване. На жителите на Западния бряг е позволено да работят на нискоквалифицирани позиции в Израел, само че са подложени на строги ограничавания в напредването.
Реклама Капанът Газа
В Газа нещата са още по-зле. Докато на Западния бряг Брутният вътрешен продукт на човек пораства приблизително с по 2.8% годишно от 2007 до 2022 година, за същия интервал междинният гражданин на Газа обеднява, като локалната стопанска система се свива с 2.5% на година. Откакто " Хамас " пое властта през 2007 година, територията оперира в изискванията на съвсем цялостна обсада от Израел. Доскоро тя се доставяше с електричество от Израел, само че получаваше едвам една трета от количеството, което искаше. Всяка от трите войни, водени сред двете страни - през 2008, 2014 и 2021 година, коства на Газа най-малко колкото Брутният вътрешен продукт за цяла година.
Източник: The Economist
Ако една стопанска система няма какво да генерира, не страда единствено растежът. Безработицата е всеобща. Към 2021 година повече от половината от пълнолетното население на Газа живееше под прага на беднотия, избран от МВФ. Има няколко метода да се вършат пари там. Един от тях бяха вносът и износът през тунелите под южната граница на Газа, само че след срутва с " Хамас " през 2014 година Египет прекъсна по-голямата част от тази търговия. Друг метод е възобновяване на разрушенията от войните. Един от главните бизнеси в Газа е строителството, което набъбна с 20% предходната година. Вероятно ще нарасне още, когато и този епизод от войната завърши.

Други си обезпечават приход от разнообразни външни източници. Около 70 000 поданици на Газа остават на заплата към Палестинската автономност (ПА), макар че през 2007 година " Хамас " изгони от Газа нейните чиновници, които ръководят Западния бряг, и никой от тях в действителност не върви на работа. Катар дава към 10 млн. $ на месец в банковите сметки на още хиляди локални поданици. Палестинската автономност заплаща разноските за електричество на Газа, които Израел изважда от налога, който събира от името на Палестинската автономност на Западния бряг. Организация на обединените нации дава обучение на 300 000 деца в Газа; мрежа от лечебни заведения, които организацията ръководи благодарение на благотворителни структури, обезпечава съществени здравни услуги на територията.
Активите на линията
Друга организация, от която зависят жителите на Газа, е " Хамас ", чието административно звено държи ръководството в линията. Откакто взе властта, " Хамас " усили чиновниците в обществения бранш от почти 20 000 на 50 000. Миналата година нейните разноски донесоха 0.8% от растежа на Брутният вътрешен продукт, спрямо 0.3% принос на разноските на семействата и бизнесите. Докато благотворителните организации движат доста от учебните заведения и лечебните заведения в линията, а Палестинската автономност обезпечава електрозахранването, " Хамас " съумява да харчи в други посоки.
Източник: The Economist Реклама
Тя финансира разноските си с хитра данъчна система. Въпреки че Газа не получава импорт от Израел, има подобен от Египет, откъдето търговията неотдавна се усили, както и от Западния бряг. " Хамас " полза с налог храната и горивото, преминаващи през египетската граница; събира 16.5% от цената на артикули от бебешка храна до дънки; таксува три шекела (0.75 долара) за кг риба, която риболовците ловят; и начислява налог общ приход. Икономистите пресмятат, че " Хамас " евентуално общо събира някъде към 1.5 милиарда шекела (около 370 млн. долара) годишно.

Други източници на финансиране към този момент притеглят вниманието на Израел. Различните ислямистки групи в Газа получават към 100 млн. $ годишно от Иран съгласно оценки на Съединени американски щати. " Хамас " получава и самостоятелни дарения от Персийския залив и Запада, някои от които скритом се трансферират през границите посредством криптовалути. Израел и неговите съдружници към този момент се постановиха твърдо против тези източници на финансиране, където е допустимо, като замразиха сметки в Истанбул и Лондон.
Хуманитарна рецесия
Ще укрепи ли помощта за Газа позициите на " Хамас "? В предишното Израел се отнасяше с нерешителност към многостранните организации, работещи в линията. Други държавни управления обаче откриха, че връзките сред благотворителни организации и " Хамас " са необичайност. Малцина в Газа имат вяра на слуховете, че " Хамас " полза помощта с налози. А обстановката е толкоз мрачна, че " загубата на малко гориво си коства ", твърди шефът на тинк-танк в Газа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР