За Пирин планина е обявена висока степен на лавинна опасност

...
За Пирин планина е обявена висока степен на лавинна опасност
Коментари Харесай

Възможни са лавини в Пирин, Рила и Стара планина, предупреждава ПСС

За Пирин планина е оповестена висока степен на лавинна заплаха - четвъртата степен от общо пет.

По данни на Планинската избавителна работа (ПСС) най-голяма възможност за образуването на лавини в Пирин има на височина над 2 000 метра . Лавинната заплаха е по-висока по западните, северозападните, северните, североизточните и източните скатове.

Днес сутринта снежната завивка на Пирин е била с дебелина от 10 сантиметра. В планината продължава интензивно да вали сняг при слаб южен вятър.

Новата снежна завивка е с нараснала мокрота, което евентуално ще докара до повишение на натоварването на навевките , пиша от ПСС.
 Снимка 402720
Източник:

Значителна степен на лавинна заплаха е оповестена за Рила и Стара планина. Това е третата степен за заплаха от общо 5.

В Рила заплахата е по-голяма в регионите над 2 200 метра . И там заплахата се отнася основно за скатовете, които нямат южно ревю. Обща дебелина на новата снежна завивка в Рила е към 30 сантиметра. Покривката е мощно навята по северните и североизточните терени.

Образувала се е мека снежна дъска , която е едва обвързвана със остарялата снежна завивка. Снеговалежите в Рила са с променлива активност.
По стръмните сектори на Маркуджик 3 е доста евентуално да бъде провокирана лавина даже от един скиор. Съобразявайте се с нестабилната нова снежна завивка, сигнализират планинските спасители.

В Стана планина лавинната заплаха е основно в регионите над 1 500 метра надморска височина. Възможни са лавини по северните, североизточните, източните, югоизточните и южните скатове. Снежната завивка там е мощно навята по подветрените стръмни сектори.
 Четвърта степен на лавинна заплаха
Четвърта степен на лавинна заплаха

Предупреждение от ПСС

Във Витоша лавинната заплаха е междинна - втората от общо 5 степени. Дебелината на снежната завивка е към 20 сантиметра. Новият сняг е с нараснала мокрота, относително отмерено разпределен в региона на Алеко.

В региона на Резньовете обаче снежната завивка е неравномерно разпределена заради мощния южен вятър. Там заплахата от лавини е по-голяма, към забележителна.

Близо 2 метра е насъбраният сняг на връх Снежанка в Пампорово , осведомят още от ПСС, представено от " 24 часа ".
Условията за ски в курорта са положителни, действат 13 писти .
Обилен сняг вали и през днешния ден в ски зоната Пампорово - Мечи чал.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР