За пети пореден ден Одеса беше подложена на руски обстрел.

...
За пети пореден ден Одеса беше подложена на руски обстрел.
Коментари Харесай

40 сгради са засегнати от поредния руски удар срещу Одеса

За пети следващ ден Одеса беше подложена на съветски обстрел. Най-малко двама души са починали, а 20, измежду които и деца, са тежко ранени. При ударите беше отчасти разрушена и историческата Спасо-Преображенска катедрала в центъра на града. Ужасът, че може да останат без мястото, на което не престават да търсят религия и очакване година и половина след началото на войната, накара десетки поданици на Одеса да се съберат и да разчистят отломките към храма.

Неделя, дребните часове на нощта. Одеса още веднъж е под съветски обстрел. Ракета поразява издигнатата през 1794 година Спасо-Преображенска катедрала. Защитеният от ЮНЕСКО храм е в сърцето на Одеса, знакова забележителност в историческия център на града.

" Десният завършек на олтара - най-свещеното място в храма ни - тъкмо там удари ракетата ", сподели архидякон Андий Палчук, аставник на катедралата.

Щом чули, че мястото, където в разгара на войната търсят Бога, десетки локални поданици, без да се замислят, отишли в храма. За по-малко от 2 часа дружно разчистват региона.

" Няма по-добър лек за нас - за тялото и душата. Когато сме дружно, когато се поддържаме, когато демонстрира грижа един към различен, нищо не може да ни пречупи ", съобщи Мая Хринко, доброволец.

" Синът ми посещаваше неделно учебно заведение тук. Често идваме и на служби. Свещениците в този храм са чудесни. Време е да бъде комплициран завършек на този призрачен сън ", сподели Олга, жителка на Одеса.

Общо 40 са постройките, които са отчасти разрушени след снощния обстрел против Одеса. Русия нападна пристанищния град още в първите часове, откакто стана ясно, че договорката за зърното няма да бъде възобновена. Официално Москва твърди, че нанася удари единствено по украински военни обекти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР