За периода от януари до май 2023 г., Русия е

...
За периода от януари до май 2023 г., Русия е
Коментари Харесай

Огромната страна, която увеличи вноса си на петрол от Русия 11 пъти

За интервала от януари до май 2023 година, Русия е доставила съвсем 37 милиона тона нефт на Индия, което е съвсем 11 пъти повече, в сравнение с през същия интервал на предходната година. Това заяви " Ведомости ", базирайки се на статистика от индийското Министерство на индустрията и търговията. За цялата 2022 година Индия е внесла общо 33,4 млн. тона съветски нефт.

На второ място (с огромна разлика след Русия) по доставки на нефт за Индия е Ирак, който е изнесъл 21,4 милиона тона нефт за петте месеца, а трета по индикатора е Саудитска Арабия (17,5 милиона тона).

Индия стана главен консуматор на съветски нефт след началото на военните дейности в Украйна и продължава да е подобен, само че през юни и юли се следи леко понижение на нейния импорт на нефт от Русия, демонстрират данни на Kpler.

Анализатори, запитани от " Ведомости " означават, че това е следсвие от общото понижение на износа на петрол от Русия, като част от договорката на ОПЕК+ (в началото на юни страните-членки на организацията се споразумяха да удължат доброволното ограничение на добива на нефт до края на 2024 година, като за Русия понижението е с 500 хиляди барела на денонощие).
 Русия стана и най-големият снабдител на нефт за Индия
Вторият по общ размер експортьор на артикули за Индия, стана и най-големият й снабдител на нефт

Цената обаче е с към 15% по-ниска от тази на другите снабдители

Освен това, специалистите означават и спада на цената на съветския нефт за Индия: за юни цената на барел Urals (вкл. разноските за превоз) е намаляла с 3% по отношение на май, до 68,17 $, споделя анализаторът от крупната финансова група " Финам " Александър Потавин. За съпоставяне, през май един барел съветски нефт за Ню Делхи е коствал 70,17 $, а година по-рано - 100,48 $, заяви по-рано Blooomberg, базирайки се на индийското Министерство на индустрията и търговията.

По данни на съветското Министерство на финансите, междинната цена на Urals през юни е била 55,28 $ за барал, което е с 60% по-малко от юни 2022 година (87,25 $ за барал).

Индия не се причисли към глобите по отношение на Русия поради военните дейности в Украйна, само че даде обещание да не надвишава " тавана " на цената на съветския нефт от 60 $ за барел ( " таванът " на цената не включва: разноските за превоз, за товаро-разтоварни работи, митническите процедури и застраховки).
 Средната цена на съветския нефт за юли надвиши
Средната цена на съветския нефт за юли надвиши " тавана " от $60 за барел - за първи път

Средната цена за 7-те месеца обаче е под " тавана "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР