За Пътя на Копринката сме говорили още от предния парламент,

...
За Пътя на Копринката сме говорили още от предния парламент,
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Срещу съветник на президента са пращани сигнали в президентството

" За Пътя на Копринката сме говорили още от предния парламент, даже и аз от трибуната на Народното събрание. С нас са се свързвали компании, които под една или друга форма са били изнудвани от Пътя на Копринката. Тези сигнали са стигали до президентството по време на служебните кабинети на Румен Радев, само че няма реакция от президента. " Това съобщи нощес в изявление за " Лице в лице " по Би Ти Ви депутатът от " Продължаваме Промяната - Демократична България " Ивайло Мирчев. Той категорично посочи, че става дума единствено за един консултант на президента, чието име стои на уеб страницата на президентството, и че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов още през 2021 година е обявил името на този човек.

" Дали президентът, като ги е получил тези сигнали, ги е изпратил в прокуратурата, и в случай че не, значи той е бил в течение какво се случва ", попита депутатът. И още: " Каква е връзката на Пътя на Копринката с новия политически план на президента и дали този консултант не е прекомерно безценен и значим на президента, че той по този начин свенливо мълчи? "

На въпрос във връзка убития Мартин Божанов-Нотариуса, дали се връщат мутренските години у нас, Мирчев отговори, че мутренските времена в никакъв случай не са си тръгвали. И подсети за многото публични поръчки, концесии на паркинги и прочие в последните години. " Досега всякакви незаконни детайли знаеха на кого да звънят, обаждат се на брокер, знаят на кого да си платят. С конституционната промяна последователно ще решим казуса, тъй като някой като Красьо Черничкия, Пепи Еврото и прочие, привикнали " да работят " с прокуратура и правосъдна система ", просто към този момент няма да могат.

Според народния представител през годините до момента България е подарявала на Русия доста парцели, а съветските парцели у нас са повече от тези на Съединени американски щати, Китай и Англия, взети дружно. По думите му, доста от тези парцели са без документи, а Санаторно-оздравителният комплекс " Камчия " е трябвало да бъде върнат още през 2014 година, след първите наказания против нахлуването на Русия в Крим. Депутати от Демократична България приготвят законопроект, само че казусът със СОК " Камчия " съгласно него е комплициран, тъй като той е благосъстоятелност на Московската община, а тя не е глобено лице. Мирчев обаче изрично изключва национализация и разгласи, че ще се употребява еластичен метод, при който да се замразят активите на всички глобени. " Най-вероятно активите им ще бъдат замразени и пуснати на търг. Законопроектът е показан в парламентарната група, прецизира се в Министерския съвет, не чакам опозиция от сътрудниците в ръководството ", сподели Мирчев.

Народният представител, който е член на управлението на " Да, България ", е безапелационен, че при номинацията на членове на регулаторните органи няма да се повтори процедурата с избора на конституционни съдии, при който не е имало публично открит механизъм за номинация и което партията му регистрира като неточност. " Няма да стартираме избора на регулатори, в случай че няма явен механизъм. Но за част от регулаторите би трябвало да има нормативни промени. Ако ние да вземем за пример в този момент единствено сменим хората в Комисия за защита на конкуренцията, без да сменим отговорностите вътре, тя отново няма да проработи ", счита Мирчев.

По думите му, в този момент нито един регулатор, с изключение на Българска народна банка, не работи. Но механизмът за кадрови асортимент е съвсем подготвен и скоро ще бъде препоръчан в Народното събрание и пред обществото. " Трябва да няма подозрение на какви позиции какви хора влизат. Да се мине през няколко комисии, да има ясна селекция и да е ясно за какво някой става началник на Комисия за защита на конкуренцията, да вземем за пример ", сподели Ивайло Мирчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР