За първото шестмесечие на годината обажданията на Националната телефонна линия

...
За първото шестмесечие на годината обажданията на Националната телефонна линия
Коментари Харесай

Децата под постоянен стрес за изпитите, търсят помощ от ДАЗД

За първото шестмесечие на годината позвъняванията на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната организация за протекция на детето надвишават 13 хиляди и петстотин. Над 4000 са извършените съвещания, като близо 2300 от тях са с деца. 574 са подадените сигнали за първите шест месеца на годината, оповестиха от Агенцията.

Най-честите аргументи да се потърсят консултантите на НТЛД 116 111 са проблеми в фамилията и разнообразни форми на принуждение над и сред деца. Запазва се наклонността подрастващите да търсят съвет и поддръжка по отношение на компликации във взаимоотношенията, както с връстниците им, по този начин и с възрастните.

" Националната телефонна линия за деца 116 111 е най-достъпния метод през цялото денонощие всяко дете да бъде изслушано и подкрепено. Консултация обвързвана с въпроси за децата и тяхното богатство може да получи и всеки възрастен. Линията е един от главните цели на ДАЗД, като поставяме всички старания за непрекъснатото надграждане и усъвършенстването й. В началото на месец август разполагаем на децата ще бъде чат приложение, на което в действително време ще могат да споделят всичко, което ги тревожи “, разяснява доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

Преди края на образователната година обичайно се усилват позвъняванията, свързани с терзания на децата за идното оформяне на крайните оценки по другите образователни дисциплини, както и за представянето им на матури и изпити.

В един от диалозите дете в седми клас споделя, че от известно време е в непрекъснат стрес, тъй като колкото и усилия да поставя счита, че ще се провали на идната матура. Детето споделя, че се усеща зле и от ден на ден се затваря в себе си. По време на диалога консултантите съумяват да снижат първичното напрежение в него, насочвайки го към диалог с неговите родители и близки, с цел да им изясни своите терзания и да получи търсената поддръжка. В края на позвъняването детето споделя, че се усеща по-спокойно и решително в знанията си.

Съвет и поддръжка от  консултантите на телефон 116 111 са потърсили и дванайсетокласници обезпокоени по какъв начин са се справили с предварителните кандидатстудентски изпити и дали ще съумеят да бъдат признати в мечтаните от тях специалности. Част от тях се тормозят и да не разочароват родителите си, като не отговорят на високите им упования.

Съдействие на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД е потърсено и от здравно лице, което оповестява за малолетно дете, настанено в болнично заведение, което през целия престой е било непридружено, макар че е претърпяло оперативна намеса. Детето се възвръща сполучливо и следва изписването му, само че възрастен не се явява и никой не дава отговор на оставените телефони. Детето няма и документ за идентичност. От болничното заведение алармират консултантите на Линията, които уведомяват неотложно органите по протекция за предприемане на дейности за поддръжка на детето.

От 2009 година Държавната организация за протекция на детето ръководи Националната телефонна линия за деца 116 111, която е с съгласуван европейски номер. Чрез линията децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, съветвани и подкрепени изцяло гратис и анонимно когато и да е на денонощието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР