За първото шестмесечие на 2023 г. в Министерството на вътрешните

...
За първото шестмесечие на 2023 г. в Министерството на вътрешните
Коментари Харесай

За първото шестмесечие на 2023 г. в МВР са получени 1950 заповеди за защита от насилие

За първото шестмесечие на 2023 година в Министерството на вътрешните работи (МВР) са получени 1950 заповеди за отбрана от принуждение. От тях 647 са заповедите за непрекъсната отбрана, а 1303 - за незабавна отбрана. Това сочат систематизираните данни, които събира и обработва Главна дирекция „ Национална полиция “.

 

От осъществения разбор, на база данните от 2023 година и по отношение на популацията в съответната област, най-голям е коефициентът на издадени заповеди за отбрана в областите Велико Търново, Силистра и Разград.

 

С 40 % са се нараснали формираните досъдебни производства за закононарушения, осъществени в изискванията на домашно принуждение. За първото шестмесечие на годината те са 596, по отношение на 426 за същия интервал на предходната година.

 

Според Зорница Шуманова, народен координатор на Министерство на вътрешните работи по въпросите на домашното принуждение, това се дължи на обстоятелството, че хората са доста по-склонни да споделят за казуса си и да желаят помощ от полицията, като подават сигнали до съответното Районно ръководство. Отделно се подават доста молби и заявления към съда. „ Домашното принуждение към този момент не е толкоз латентно, жертвите все по-често ни сезират. Отделно и изолацията, обвързвана с COVID-19, оказа своето влияние, тъй като хората бяха дълго време затворени “, заключи Шуманова, представена от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

 

В Министерство на вътрешните работи със заповед на основния секретар е избран народен координатор по въпросите, свързани с домашното принуждение.

 

Същевременно в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи, със заповеди на шефовете, са избрани районни координатори, които ежемесечно правят детайлна инспекция на постъпили през месеца материали, свързани с домашното принуждение, прецизират от министерството.

Националният координатор събира, обобщава и проучва подадените от районните координатори данни за случаите на домашно принуждение.

 

Изисква при нужда спомагателна информация от районните координатори за съответни случаи на домашното принуждение, както и поддържа връзки с държавни органи, институции и неправителствени организации за реализиране на взаимни стратегии за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение.

 

Регионалните координатори извършват същите задания както на националния координатор, само че на районно равнище. Те имат задължението да оказват методическа помощ на всички полицейски чиновници от съответното ОДМВР по използване на Закона за отбрана от домашно принуждение (ЗЗДН).

 

Българска телеграфна агенция напомня, че вчера правната комисия в Народното събрание одобри оферти за промени в Закона за отбрана от домашното принуждение. Те са препоръчани от Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от ПП-ДБ, Делян Пеевски от Движение за права и свободи и група народни представители. Домашното принуждение към този момент да се санкционира освен при брак или общуване на фамилни начала, само че и при интимна връзка, написа в законопроекта.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР