За първи път в света - Европейският съюз постигна историческо

...
За първи път в света - Европейският съюз постигна историческо
Коментари Харесай

Историческа стъпка: ЕС първи създава регулации за изкуствения интелект

За първи път в света - Европейският съюз реализира историческо съглашение за интернационалните регулации при използването на изкуствения разсъдък. Новото законодателство дефинира освен по какъв начин фирмите да употребяват новата технология, само че и държавните управления на страните членки. Споразумението слага на челна позиция Европейския съюз, преди Съединените щати и Китай в конкуренцията за контролиране на изкуствения разсъдък.

" Само преди няколко седмици предложихме нова законодателна рамка за изкуствения разсъдък. Това е първото по рода си законодателство в света. То слага в центъра индивида и ще подсигурява сигурност за хората и отбрана на фундаментални права ", сподели Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия на 01.06.2021 година

Европейската комисия предлага законодателството още през 2021-ва година, само че след детонацията на чатбота ChatGPT в края на предходната година целият развой беше интензивен. Приложението ChatGPT основава безупречни есета и поеми, различен чатбот Бард бързо създава тест, фотография или звуци, а приложенията Dall-E, Midjourney и Stable Diffusion вършат фотоси във всевъзможен жанр с една елементарна команда. Всички приложения демонстрират, че изкуственият разсъдък се развива със светкавична скорост и по този начин рискът от злоупотреби се усилва.



След 36-часов маратон на договаряния в Брюксел Европейският парламент и страните-членки реализираха съглашение.

" Европа се нарежда като пионер, който схваща значимостта на основаването на международни стандарти. Сега потегляме на това ново пътешестване. Вярвам, че това е исторически ден ", сподели Тиери Бретон - еврокомисар за вътрешния пазар.

Един от главните препъни камъни в договарянията беше намирането на баланс - дали пък прекалено много регулация няма да попречи на развиването на новата технология и Европа да изостане от останалия свят. Предвижда се колкото по-висок е евентуалният риск, обвързван с едно приложение, толкоз повече условия да има за него.





Според новото законодателство, се постанова възбрана за лицево различаване в действително време с изключение на, когато касае националната сигурност или попречване и откриване на съществени закононарушения. Забранява се използването за операция, която да въздейства на свободната човешка воля, както и за предугаждане на бъдещи закононарушения от страна на полицията. Не е позволена използването на изкуствен интелект за слагане на обществени оценки или пък категоризиране въз основа на политически, религиозни убеждения, полова ориентировка или раса.

" Имаме гаранции. Имаме всички разпореждания, от които се нуждаем, компенсацията, от което се нуждаем, с цел да създадем доверие измежду европейските жители при взаимоотношението с изкуствения разсъдък ", съобщи Драгош Тудораче, докладчик за Европейския парламент.

С новото законодателство се основава нов орган - Служба на Европейския съюз за изкуствен интелект, която ще има право да постанова санкции на стойност 7 % от оборота на компанията или до 35 милиона евро. Но не всички са удовлетворени. Вицепрезидентът на една от главните лобистки групи в европейския софтуерен бранш написа в обществената мрежа " Екс ":

" Политическото съглашение слага началото на значима и нужна техническа работа по решаващите елементи от Закона за изкуствения разсъдък. За страдание, скоростта е победила над качеството! ", написа Даниел Фридлендър.

В Съединените щати президентът Джо Байдън издаде декрет, с който се постановат стандарти за сигурност на изкуствения разсъдък, а през август влезе в действие сходно законодателство и в Китай. Европейският парламент ще гласоподава Закона идната година, само че в страните членки той ще влезе в действие най-рано през 2025-та година.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР