За първи път в историята на Иран жена беше избрана

...
За първи път в историята на Иран жена беше избрана
Коментари Харесай

За първи път жена проби на върха в мъжкия свят на иранската политика

За първи път в историята на Иран жена беше определена за началник на политическа партия, съобщи ДПА. Според медийни информации 57-годишната Азар Мансури е станала общоприет секретар на реформаторската партия Народен съюз (Етехад Мелат).

На на вътрешни избори тя е съумяла да изпревари противниците си мъже, оповестява осведомителният уебсайт " Ентехаб ".

Масури от години е част от иранските новаторски кръгове и е работила в екипа от съветници на умерения президент Мохамад Хатами (1997-2005 г.).

По време на митингите против хипотетичните операции на изборите през 2009 година, на които президентът Махмуд Ахмадинеджад завоюва втори мандат, тя бе задържана и наказана на три години затвор. Оттогава Мансури е възприемана от ислямисткия политически хайлайф като неуместен критик на властта.

Партията Народен съюз, както и цялото реформаторско крило, сега не играят значима роля в политическия живот в страната.

След като реформаторското държавно управление на президента Хасан Рохани (2012-2021 г.) не съумя да отговори на очакванията на гласоподавателите, всички новаторски партии са в рецесия. В резултат ултраконсерваторите и твърдолинейните сили завоюваха парламентарните избори през 2020 година и президентските през 2021 година

Сега реформаторите се надяват да си върнат поддръжката на гласоподавателите на идващите избори, лансирайки нови лица в политиката, изключително дами.

Според иранската кюрдка Амине Какабаве (независим народен представител в Народното събрание на Швеция), в случай че на дамите се разрешава единствено да гласоподават, само че в никакъв случай те самите да бъдат избирани на най-високия пост, демокрацията не е цялостна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР