За първи път в 135-годишната си история Софийският университет СУ

...
За първи път в 135-годишната си история Софийският университет СУ
Коментари Харесай

Какви са специалностите в новия филиал на Софийския университет в Бургас?

За първи път в 135-годишната си история Софийският университет СУ " Климент Охридски " ще разкрие собствен филиал в Бургас, а решението бе взето дефинитивно на последното съвещание на Министерски съвет. Вече стартира и подготовката на базите, където ще се образоват бъдещите студенти.

Във филиала ще се приготвят студенти в две посоки – " Религия и теология " и " Музикално и танцово изкуство ". За първи път се разкрива и компетентност " Църковна археология ".

" Църковна археология учи, както старозаветната археология на библейските земи, по този начин и нашите древен земи през античността, Средновековието. Знаете, българската страна и преди този момент има доста огромни архитектурни монументи на нашата земя ", изясни свещеник Йеротей, викарий на Сливенския митрополит.

Задача на Община Бургас е обезпечаването на база, където да се образоват бъдещите студенти.

" Следващата седмица ще имаме среща с управлението, с предложенията за образователните стратегии. Община Бургас има няколко подготвени разновидността да предложи. Благодаря за съдействието на нашето православно духовенство, тъй като те предоставиха цялата база, всички православни храмове в Бургас за част от образователния развой ", Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

В реновирания Културен център ще се преподава танцово изкуство.

" В Бургас има доста и доста положителни танцови школи, от които излизат нови фрагменти танцови, тъй че имам вяра, че разкриването на още една такава компетентност, уповавам се, че тя ще бъде по-различна от всички останали, ще дообогати, като цяло, танцовата среда в България ", споделя Петя Стойкова, хореограф.

А специалностите в региона на музиката впечатляват завърналият се от Франция студент Иван Пеев, който продължава образованието си в родния Бургас.

" Аз като човек, който се занимава с естествени науки, бих записал магистратура в някаква друга компетентност като музикологията. Занимавам се с музика любителски, само че за какво не и професионално, откакто градът предлага тази опция ", споделя студентът Иван Пеев.

Досега в Бургас се приготвят фрагменти в два университета и един филиал на художествената академия.

" Нашите просветителни стратегии са насочени в региона на правото, на икономическите науки, на филантропичните науки, на техническите и на инженерните науки ", уточни проф. доктор Мария Алексиева, зам.-ректор на БСУ.

Във филиала на Софийския университет се чака да се образоват към 100 студенти. Основната база ще бъде в новооткрития Конгресния център край морето.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР