За първи път учени показаха, че човешкото ДНК може да

...
За първи път учени показаха, че човешкото ДНК може да
Коментари Харесай

Човешкото ДНК може да бъде събрано и от въздуха

За първи път учени демонстрираха, че човешкото ДНК може да бъде събрано и от въздушни проби. Въпреки че тяхната работа е към момента в начален стадий, това доказване на концепцията би могло да докара до забавни пробиви в региона на правосъдната експертиза, екологията и медицината.

Техниката включва събирането на парченца от генетичния материал, обособен от организмите в околната среда – най-много кожа и коса, само че и урина и други боклуци. По-рано учени създадоха благонадежден способ за събирането на този вид ДНК от водна среда и го използваха за идентифицирането на типовете в нея. Освен това стана ясно, че можем да събираме сходен генетичен материал и от почвата и снега.

Събирането на ДНК от въздушни проби обаче е напълно разнообразни предизвикателство. В ново проучване, оповестено в Peerj, учени от университета „ Кралица Мери “ в Лондон демонстрираха по какъв начин животинската ДНК може да бъде събрана безусловно от въздуха.

Учените изсмукват въздушни проби от дупките, в които живеят голите земекопи, както и в стаята, в която животните са били приютени, и след това употребяват към този момент съществуващите техники, с цел да открият ДНК секвенции в събрания от тях въздух. И съумяват!

Нещо повече – учените съумяват да разпознават и съществуването на човешко ДНК както в стаята, по този начин и в дупките на голите земекопи. Първоначално експертите допускат, че евентуално става дума за замърсяване на средата, само че след това излиза наяве, че генетичният материал се отдалечава от своя първоизточник и се популяризира из околната среда.

Разбира се, занапред следва техниката да се усъвършенства. Макар и явно събирането на ДНК от въздуха в затворена стая да е допустимо, на открити пространства евентуално ще е доста по-трудно поради високата степен на разреждане. Въпреки това на фона на скорошните триумфи, свързани със сбирането на ДНК от водни проби, учените имат вяра, че тяхната работа е обещаваща и за в бъдеще би могла да откри голям брой евентуални приложения. Така да вземем за пример (поне на теория) учените биха могли да отидат в мъчно налични скотски хабитати (например извънредно тесни пещери) и да разпознават типовете, живеещи в тях само и единствено по въздушните проби.

Все повече учени (в частност еколози и природозащитници) демонстрират интерес към събирането на ДНК от околната измежду. „ Те търсят ефикасен и неинвазивен метод да следят биологичните среди. Сега ние предоставяме първото оповестено доказателство, че животинското ДНК може да бъде събирано от въздуха, a това от своя страна отваря евентуално нови благоприятни условия за изследване на животните в мъчно достижими среди като пещери и дупки “, споделя доктор Елизабет Клер, водещ създател на изследването от университета „ Кралица Мери “.

Идеята за събирането на ДНК от въздуха може да окаже съществено въздействие и върху света на хората – от правосъдните експертизи до следенето на инфекциозни заболявания.

„ Тази техника би могла да ни помогне да разберем по-добре предаването на болести, пренасяни по въздушно-капков път, каквото е COVID-19. В момента насоките за обществено разграничаване се базират на физиката и изчисленията, показващи какъв брой надалеч могат да се придвижат вирусните частици – изяснява доктор Клер. – С тази техника обаче ние бихме могли да вземем проба от въздуха и да съберем доказателства в действително време, които да поддържат тези насоки. "

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР