За първи път от спонтанното възникване на празника на българската

...
За първи път от спонтанното възникване на празника на българската
Коментари Харесай

Ректорът на Софийския университет: За стремежа към знание няма непреодолими пречки

За първи път от спонтанното пораждане на празника на българската култура и просвета, съгласно някои сведения - преди повече от 200 години, няма да имаме опция с шествия, събрания и празненства да се преклоним пред делото на основателите и апостолите на славянската книжовност и просвета, на първоучителите Светите братя Кирил и Методий и на техните възпитаници. Това споделя в приветствието си за 24 май ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков.

Той отбелязва, че последните месеци са ни посочили, че за устрема към познание няма непреодолими спънки, по този начин за празника на духовността няма карантина.

Отбелязваме 24 май – Ден на българската култура и просвета

Дали на учебните тържества, които са били проведени в миналото на 11 май - църковния празник на двамата Свети братя Кирил и Методий, или по-късно на шествията на 24 май, с които всички сме израснали, или през днешния ден, изолирани от близки хора и обичани занимания, на този празник постоянно отдаваме самопризнание на поколенията български просветители, дали своя принос за развиването на българското обучение, нематериалност и просвета, показва проф. Герджиков.

Това е денят, на който с благоговейна благодарност си спомняме за всички "творци на наший диалект благ ": светите седмочисленици - светите братя Кирил и Методий, нашия патрон св. Климент Охридски, св. Наум, св. Горазд, св. Сава и св. Ангеларий

. За Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, за националните будители през Възраждането, за самоотвержените основатели на килийните и класните учебни заведения, на националните читалища, на публичните библиотеки, на първите български печатници, издателства, книжарници, благотворително-просветни сдружения, женски, училищен, училищен, музикално-театрални и духовнически сдружения, на Българското книжовно сдружение, на Софийския университет ", споделя ректорът на СУ.

Проф. Анастас Герджиков отбелязва, че 24 май е празникът, на който по остаряла традиция всеки българин насочва признателност към нашите учители, към хората, разпространяващи знанието и съхраняващи културата и историческата ни памет, към създателите и хората на духа, пазители на родния език и на националната ни еднаквост.

В тези дни на тествания дано пожелаем на всички български учители, читалищни и музейни дейци, актьори, режисьори, поети, писатели, художници, музиканти, на всички създатели на родната култура и просвета да реализират доста триумфи, да покорят нови върхове и да получат справедливо самопризнание и задоволство, с цел да ни радват и да утвърждават славата на една страна с обичаи, само че и с духовно бъдеще, пожелава ректорът на Софийския университет.

На най-младите - учениците и студентите, проф. Анастас Гержиков пожелава - безконечният блян към знанието да ги трансформира в неуморни читатели и истински откриватели.

"На вас, скъпи сътрудници - преподаватели и откриватели, поисквам отдаденост на словото и знанието, наслада от построяването на бъдещите генерации и нови университетски триумфи! На всички будни хора поисквам здраве и мъдрост, мощ за съзидание и жадност за нематериалност! Честит празник на българската култура, просвета и книжовност, на знанието и духовността! ", насочва своите пожелания за 24 май ректорът на най-стария български университет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР