За първи път от началото на руската военна инвазия в

...
За първи път от началото на руската военна инвазия в
Коментари Харесай

Денят на облекчение. Първият кораб с украинско зърно потегли към Турция 


За първи път от началото на съветската военна инвазия в Украйна търговски транспортен съд, цялостен с украинско зърно, отплава от южното пристанище Одеса в посока Турция.

Корабът "Разони ", плаващ под флага на Сиера Леоне, е претрупан с 26 хиляди тона царевица и пътува за Ливан. Очаква се да дойде във вторник в Истанбул, заяви турското военно министерство, представено от БНР.

Доставките на зърно от украински пристанища бяха блокирани от 24 февруари насам, което провокира международна хранителна рецесия. Наскоро обаче Киев и Москва реализираха съглашение с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и Организация на обединените нации.

В Истанбул беше открит взаимен координационен център, който да следи безвредното прекосяване на корабите по открити направления и да следи за спазването на възбраната за оръжия на влизане и излизане от Черно море. По данни на украинското държавно управление 20 милиона тона зърно от миналогодишната годишна продукция са планувани за експорт.

Споразумението планува отваряне на украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южни, през които по море да бъде изнесено зърното, останало блокирано в Украйна през последните близо шест месеца.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш "горещо приветства " отплаването на първия транспортен съд в осъществяване на зърнената договорка, сподели негов представител. Гутериш се надява, че това ще бъде първият от многото търговски кораби, които ще донесат непоклатимост и облекчение за световната продоволствена сигурност.

По този мотив украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Туитър, че е настъпил "денят на облекчение " за света, изключително за Близкия изток, Азия и Африка, които най-силно бяха наранени от продоволствената рецесия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР