За първи път от началото на руската инвазия през миналата

...
За първи път от началото на руската инвазия през миналата
Коментари Харесай

Икономиката на Украйна с първи ръст на годишна база от началото на войната

За първи път от началото на съветската инвазия през предходната година стопанската система на Украйна, която е тежко наранена от войната, се повишава на годишна база. Тя се възвръща от внезапния спад и разноските на потребителите, които се приспособяват към спора, нарастват. След като се срина в месеците след нападението на Кремъл през февруари 2022 година и още повече през 2023 година, брутният вътрешен артикул скача с 19.5% на годишна база през второто тримесечие съгласно данни, оповестени от Държавната статистическа работа.

Освен от базовия резултат брутният вътрешен артикул (БВП) се покачва и от растежа на вътрешното ползване, защото украинците се приспособяват към чувството за относителна непоклатимост след първите месеци на войната, която унищожи инфраструктурата на страната и задуши стопанската система, която изнасяше доста зърно.
Икономиката на Украйна от началото на войната Източник: Bloomberg
" Хората стартират да привикват ", споделя пред Bloomberg Олена Билан, основен икономист в основаната в Киев капиталова банка Dragon Capital. " Животът продължава и на фона на проблемите човек желае да се забавлява, като направи покупка или си вземе отмора. "
Реклама
Статистическата работа забави данните за Брутният вътрешен продукт за второто тримесечие, откакто през юли беше наранена от хакерска атака.
Очакванията за тази година
Икономиката на Украйна може да нарасне с 2.9% през тази година съгласно прогнозата на централната банка, която ще бъде преразгледана идващия месец. Тази прогноза е основен индикатор за заплащанията по облигациите, свързани с Брутният вътрешен продукт на страната, чийто падеж е през 2041 година, защото те зависят от икономическите резултати.

По принцип държавното управление би трябвало да заплати по тези скъпи бумаги, в случай че годишният растеж на Брутният вътрешен продукт надвиши 3%, макар че управляващите се стремят да преразгледат заплащанията си по външния дълг през 2024 година след двегодишен мораториум, натрапен през август 2022 година поради войната.
Реклама Съединени американски щати оповестиха, чеще изпратятракети с отдалечен обхват в УкрайнаАмериканският президент Джо Байдън заяви на украинския си сътрудник Володимир Зеленски по време на среща в Белия дом, че " дребен брой " ATACMS са на път. Това решение, за което първо заяви NBC News, към момента не е публично оповестено. Армейската тактическа ракетна система е известна с акронима си ATACMS. Това е балистична ракета, която може да се изстрелва от пусковите установки HIMARS, които Украйна към този момент има. Досега те са изстрелвали най-вече управляеми с GPS ракети, известни като GMLRS, които могат да изминат към 70 км. Първоначалната прелест на ATACMS е в това, че тя може да стигне доста по-далеч - формалният обсег е 300 км - което разрешава на Украйна да доближи даже до оборудванията, които Русия беше преместила по-далеч зад фронтовата линия. През последните месеци обсегът на деяние не е толкоз настоящ. Русия е укрепила и разпръснала доста от оборудванията си, което затруднява поразяването им. Англия и Франция също по този начин предоставиха на Украйна крилати ракети с отдалечен обхват, надлежно Storm Shadow и SCALP, които поразиха съветски позиции, последно щаба на Черноморския флот на Русия в Крим на 22 септември. Но ATACMS към момента има забележителна военна стойност - тя ще добави този запас от ракети с отдалечен обхват, което ще разреши на Украйна да продължи ударната си акция по-дълго, в сравнение с би било допустимо без тях, отбелязва The Economist. Свързани публикации Войната | Полша стопира да доставя оръжия на Украйна поради разногласието с вноса на зърно 21 септември 2023, 12:37 Войната | Ердоган изиска отстъпки от Украйна, само че не и от Русия, за зърнената договорка 5 септември 2023, 09:57 " Газпром " е с най-ниска облага от 2020 година 4 септември 2023, 11:16 Русия предлага замяна на замразени активи със Запада 29 август 2023, 10:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР