За първи път от години кафява мечка в зоопарка в

...
За първи път от години кафява мечка в зоопарка в
Коментари Харесай

13-годишна мечка от зоопарка в Стара Загора се готви за втория си зимен сън


За първи път от години кафява мечка в зоопарка в Стара Загора си легна за зимен сън предходната година. Обикновено животните, отглеждани в изкуствени условия, не се държат както в дивата природа и пропущат изпадането в така наречен хибернация.

13-годишната кафявата мечка Диана е в разцвета на силите си. Родена в зоопарк, тя няма типичното държание на себеподобните си в дивата природа и в никакъв случай не е заспивала зимен сън. До предходната година, когато е преместена.

„ Условията в новия хабитат са оптимално близки до естествената среда, което благоприятства за зимния сън на мечката “, споделя Найден Илинов, ветеринарен доктор.

В началото на януари даже е родила две мечета, добавя шефът на зоопарка Ивелина Илиева.

Тази зима мечката Диана още веднъж се кани да поспи и към този момент приготвя хралупата си. А хората, които се грижат за нея смятат това за триумф.

Затова стартира съдействие сред експертите в старозагорския зоопарк и научните служащи от СУ и Българска академия на науките, които ще следят и изследват деветте кафяви мечки. Целта – да се наблюдава държанието на дивите животни.

Опитът на зоопарка с най-вече мечки в България ще бъде споделен и с други научни институти. Идеята е повече животни да получат условия за живот, близки до естествената им среда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР