За първи път от две години в България броят на

...
За първи път от две години в България броят на
Коментари Харесай

Студентите се изтеглят от администрацията, отиват в Педагогика

За първи път от две години в България броят на студентите се усилва, откакто за последните 10 години той е понижен от 260 000 на 200 000. Като най-вече са се нараснали студентите в компетентност " Педагогика ", а два пъти са намалели студентите от " Администрация и ръководство " (с над 1000) и " Икономика " (с над 500) за последните 10 години. Специалност " Медицина " остава в топ 3, а " Право " отива на 7 място.

Това демонстрират данните от Националната рейтингова система на 52 висши учебни заведения в България за 2022 година, показана на конференция в Министерство на образованието.

Данните сочат, че дребна част от приключилите " Педагогика " работят по специалността си, като аргументите са, че или няма работни места за толкоз фрагменти, или студентите има друга причина.

Има разлика обаче, в случай че са приключили " Обща педагогика ", при тях реализацията е по-голяма, а " Педагогика по математика, музика и така нататък " доста от фрагментите не съумяват да се осъществят. По тази причина от МОН предлагат да се образоват експерти съгласно потребността от фрагменти.

Георги Стойчев, началник на проучването, посочи, че проучването за 2022 година демонстрира, че се усъвършенства реализацията, има повече научни изявления, задгранични студенти са се удвоили от 4 на 8% за последните години. Фактически няма безработица измежду висшистите - тя е 2% от 3.5% предходната година.

България добре се интегрира и в условията на Европейската комисия за основаване на консорциуми - усилва се образованието на студенти в взаимни стратегии - 5200 студенти.

Друг акцент: Два пъти скача броят на задграничните студенти у нас, 58% са те в компетентност " Медицина ", с което страната ни е водач в Европейски Съюз. Те се усилват обаче и в специалности " Музика и изкуство ", " Теория на образованието " и други.

Служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов посочи, че тазгодишното изследване на рейтинговата система демонстрира две позитивни трендове: повече реализация на студентите и повече научни изявления. Той акцентира и нов факт, че се следят и повече стипендии в бизнеса.

Той изиска да се намерения за образование на фрагменти в региона на туризма още в междинното професионално обучение.

Бе коментирано и изпадането на Софийски университет в международна ранглиста на топ 1000. " Няма спад на равнището на обучение на СУ. Според броя на класираните университети - сметката демонстрира, че " Алма матер " се показва по-добре от 2017 година По знаците на образование той даже бележи усъвършенстване. В класацията попадат единствено 7% от всички университети в света, като България има два СУ и ТУ - София ", разясни Георги Стойчев.

По специалности и университети

- Най-ниска е безработицата в специалности " Медицина ", " Фармация ", " Военно дело ", " Математика "

- Най-висока е безработицата в " Социални действия " - 3.7%

- " Металургия " и " Добив на потребни изкопаеми " са двете специалности, в които се влиза с най-нисък триумф в България, само че са с най-хубава реализация на труда

- С най висок триумф се влиза " Право " в СУ, " Медицина " и " Администрация " в Американския лицей

- най високи приходи получават студентите, приключили " Информатика " в СУ и Нов български университет

По университети

- На първо място е Американският университет, както и Висше учебно заведение по мениджмънт във Варна

- СУ е преди всичко в 21 професионални посоки в 26 специалности

- ТУ-София преди всичко в 6 посоки от 9

- МУ-София е първи в четири посоки в 5

- Ако студентите желаете да учат " Медицина " няма значение дали ще е в София, Варна, Пловдив

- " Администрация и ръководство " може да се учи в 27 учебни заведения

- За " Архитектура, строителство и геодезия " е значим изборът на компетентност, а не университета. Това не важи обаче за " Транспорт, мореплаване и авиация "

Интересен факт бе показан от създателите на проучването - за фрагментацията на университетите. Най-много студенти има в СУ, в 9 университета в България се образоват половината български студенти, а другата половина се образова в останалите 43 висши учебни заведения. Три висши учебни заведения са с под 1000 студента, а в 12 университета има под 100 студента.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР