За първи път от 36 години насам коралите в Големия

...
За първи път от 36 години насам коралите в Големия
Коментари Харесай

Възстановяват осмото чудо на света

За първи път от 36 години насам коралите в Големия бариерен риф в Австралия съумяха да се възстановят до обилни размери. Често именуван „ осмото знамение на света “ феноменът се връща още веднъж към живот, се показва в проучване на Австралийския институт по морски науки (AIMS), на което се базират локални и непознати медии.

Досега две трети от рифа са възобновени. През последните пет години междинното покритие от твърди корали в северната част на рифа е повишено от 13 на 36 %. През 2022 година покритието в централен регион нараства до 33 %. Учените означават, че макар окаяното положение, коралите не са изгубили способността си да се регенерират.

В същото време рифът остава уязвим заради изменението на климата, коралите не престават всеобщо да се избелват. В южната част на рифа, който нормално има по-високо покритие от твърди корали спрямо други райони, покритието е намаляло с 4 % по отношение на 2021 година



През януари Австралия откри метод да избави Големия бариерен риф. Властите на страната са отпуснали милиард $ - парите би трябвало да отидат за възстановяване на качеството на водата в местообитанието на рифа.

Големият бариерен риф е най-масивната жива конструкция в света. Дължината му е 2500 километра. Рифът страда отдавна заради хищните морски звезди и световното стопляне, което провокира повишение на температурите в Тихия океан. Избледняването на коралите се свързва от учените с интервали на необикновена топлота.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР