За първи път началото на щафетата Световният пробег на мира

...
За първи път началото на щафетата Световният пробег на мира
Коментари Харесай

„Световният пробег на мира” за първи път стартира от България

За първи път началото на щафетата „ Световният пробег на мира ” започва от България, като ще премине през 48-те страни в Европа, достигайки до Португалия. Световният пробег на мира се управлява от организацията с нестопанска цел, учредена в щата Ню Йорк Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run. 

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, основният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков дадоха формален старт на интернационалната щафета “Peace Run ”, символизираща устрема на човечеството към по-мирен свят. На тържествена гала госпожа Фандъкова възпламени факела, с който интернационалният екип от маратонци ще обиколи Европейския континент през идващите 7 месеца. По време на събитието кметът на град София получи особено отличие „ Torchbearer Award ” за персоналния си образец и принос към идеята. Със същото отличие бяха удостоени носителят на четири олимпийски медала Йордан Йовчев, волейболната легенда Евгени Иванов – Пушката и световноизвестният виртуоз Теодосий Спасов.

„ Точно в годината, в която София е интернационална столица на спорта, отсам потегля и тази невероятна самодейност, която пази една от най-големите дела в света - идеята за обединяване на хората и за мир. Тя идва да покаже, че спортът надвишава границите на придвижването на здравето и минава в действителност в отбраната на огромни дела от огромни хора. ”, показа разчувствана Йорданка Фандъкова, до момента в който държеше запаления факел на мира.

Главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков също взе присъединяване в събитието. „ В антична Елада войните са спирали, когато е имало олимпийски игри, в чест на спортистите, които се състезават. Още тогава спортът е помагал за реализиране на мир. Благодаря на всички участници в пробега на мира и на медиите, които ще го отразят, тъй като с помощта на тях от ден на ден хора могат да видят, че спортувайки ставаме по-добри ”, съобщи Асен Марков.

Тази година за първи път в 31-годишната история на Peace Run, София беше хазаин на огромния старт на „ Световния пробег на мира ”. Най-дългата щафета, знак на обединяване на хората и подсилване на идеалите за мир по света следва да премине през Пловдив, Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница, Благоевград, Симитли, Кресна, Сандански и Петрич, като последната точка от маршрута в България е граничният пункт Кулата. А по-късно се насочва към Гърция, с цел да посети всички страни на Стария континент.

Международният пробег се трансформира в най-мащабната и продължителна самодейност за единение. Пробегът на мира се провежда и организира от доброволци в тясно съдействие със спортни клубове, учебни заведения, локални и национални държавни органи и медии в съответните страни. Щафетата с пламнал факел пресъздава символиката на предаването на мира от нация на нация, като дава опция на всеки да направи своята крачка към един по-добър свят. С всяка стъпка Пробегът построява мостове сред хора от разнообразни култури, религии и народи и ускорява тяхното обединяване. В продължение на три десетилетия запалените факли се носят от бегачите по целия свят, свързвайки и вдъхновявайки обособени хора, общности и страни. 

Нейно Величество Елизабет II употребява Факела на мира в гала по запалване на 1800 светлини на мира във връзка честването на 50-тата годишнина от края на Втората международна война.

Повече информация за маршрута в България, както и съпътстващите интензивности, можете да намерите тук.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР