За първи път ГЕРБ и ДПС се обявиха за отстраняването

...
За първи път ГЕРБ и ДПС се обявиха за отстраняването
Коментари Харесай

За първи път ГЕРБ и ДПС се обявиха за отстраняването на Иван Гешев

За първи път ГЕРБ и Движение за права и свободи се оповестиха за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. Новината пристигна от претендента за министър председател на първата политическа мощ - Мария Габриел.

„ Това е значима политическа поръчка, която се употребява с моята поддръжка. “ Така съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов разяснява желанието на Мария Габриел, в случай че бъде определена за министър председател, да бъде импортирано искане във Висшия правосъден съвет за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев.

„ И наши министри, и предходни министри пробваха. Въпросът е дали няма да се трансформира в следващия опит при този състав на Висш съдебен съвет “, добави Иванов, който бе и правосъден министър. Пред публицисти в коридорите на Народно събрание той запита дали към този момент има изясненост по какъв начин може да се избира идващият състав на Висш съдебен съвет и да има надзор над основния прокурор.

„ Всички разбираме, че след странния случай с Гешев, който повдигна толкоз подозрения за инсценировка, той към този момент е непоносим и за тези сили, които го подкрепяха “, добави Иванов.

„ Виждам отчитане на действителности, желая да видя дали то включва основни хрумвания за дълбока смяна в прокуратурата или просто освобождение от един изтощен и изхабен кон “, сподели той.

Според него „ въпросът е каква е концепцията да се промени прокуратурата и цялата система, която прави неосъществим освен Гешев, само че преди него и Цацаров и Филчев.  Как си показва конституционните промени, с цел да не стане просто промяна на един неуместен основен прокурор с фасада със същото значение “.

Христо Иванов сподели, че дължи персонално опрощение на Мария Габриел за неуспеха на срещата с ПП-ДБ през днешния ден, тъй като той е повдигнал тематиката, че на тази среща е редно да участват всички водачи. „ Не бива да се отхвърляме от напъните да има държавно управление “, добави Иванов.

Идеята за внасянето във Висшия правосъден съвет на искане за отстраняването е добра, тъй като има основано напрежение в обществото, разяснява ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ след оповестеното от Мария Габриел.

" Не мисля, че може да бъде спънка ", сподели Карадайъ на въпрос дали желанието за отстраняването на Иван Гешев може да провали договарянията сред ГЕРБ и Движение за права и свободи за кабинет. Той отхвърли да дава отговор на въпроси за какво промяната на основния прокурор става в този момент допустима за партията му.

" За нас кадруването е една тематика, друга от промяната. Ние си написахме домашното. Разписахме законопроект за смяна в Конституцията, раздадохме концепциите си на парламентарните групи преди повече от година ", сподели Карадайъ.

По думите му от Движение за права и свободи са подготвени за правосъдна промяна . " Искам да ви напомня, че когато някои хора визираха под понятието " промяна " формулата " стани да седна ", с цел да овладеят някои системи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР