За първи път: Дават достъп до изходния код на софтуера

...
За първи път: Дават достъп до изходния код на софтуера
Коментари Харесай

За първи път: Дават достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване на партиите


За първи път: Дават достъп до изходния код на софтуера на машините за гласоподаване на партиите. Министерството на електронното ръководство ще даде днес достъп до изходния код на машините за гласоподаване на представителите на политическите партии, оповестиха от пресцентъра на министерството.
Достъп до кода ще получат обединенията,
които са регистрирани в обществения електронен указател на Централната изборна комисия (ЦИК) на представителите в процеса на засвидетелствуване по член 213а от Изборния кодекс, както и на интернационалните наблюдаващи.

Предоставянето на достъпа до изходния код се случва за първи път, изпълнявайки член 213а, ал 3 от Изборния кодекс, напомнят от министерството.
С решение от 5 септември 2022 година
Централната изборна комисия позволи достъпа до изходния код на записаните политически наблюдаващи по процеса на засвидетелствуване. Това ще се извърши в следена и предпазена среда в министерството, съгласно направени за задачата правила, които разказват всяка стъпка от процеса.
Предоставянето на достъп до изходния код
на машините за гласуване е следващата стъпка на Министерството на електронното ръководство към прозрачността и честността на изборния развой, увериха от ведомството.

На 19 септември в Министерството на електронното ръководство беше осъществена последната стъпка от удостоверяването на машините за гласоподаване – доверено създаване на софтуера на устройствата и генериране на хеш кода.

Източник: БТА
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР