За първи път държавата приема бюджет, който ще действа от

...
За първи път държавата приема бюджет, който ще действа от
Коментари Харесай

Депутати: Нищо от анонсите на това правителство не се е случило

За първи път страната приема бюджет, който ще работи от месец април, нормално това се случва от януари. Това сподели пред публицисти депутатът от ГЕРБ и някогашен кмет на Пловдив Иван Тотев, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg. 

Това, което видяхме като бюджет, демонстрира, че нищо от анонсите на това правителство не се е случило. Според него, нямаше причина този бюджет да не бъде признат до началото на януари, защото той е еднопосочен и идентичен структурно с предходните. От новия бюджет се вижда още, че се поема един голям дълг.

Дълговете ще станат към 50 милиарда лв. общо, в случай че държавното управление изкара цялостен мандат, по тази причина ГЕРБ се надява това да не се случи.

“В бюджета има доста повече пари, поетите задължения се раздават в някои от обществените стратегии, само че виждаме и нещо доста обезпокоително – дават се пари, само че никои от чиновниците, заети в администрациите, не получават увеличение на заплатите ", уточни още Тотев. Според него е присмехулно да се усилват заплатите с 1.6 %.

Иван Тотев уточни още, че депутатите от ГЕРБ имат положително връзка с община Пловдив и от самото начало лобират за реализирането на значимите планове за града. Депутатите са съумели да заострят вниманието на съответните министри към тези планове с питания.

Стана ясно към този момент, че има заделени 10 млн. лв. за Концертна зала Пловдив, само че няма изясненост по какъв начин се работи за Околовръстния път. Утре предстоят срещи за изясняване на дейностите по този план.

Депутатите от ГЕРБ регистрират като своя най-голяма заслуга смяната на Закона за финансирането на културата. Радомир Чолаков заяви, че новината от последните три-четири дни в Народното събрание в действителност е, че ГЕРБ към този момент не е в изолираност и че политическите сили са видели, че някои неща не могат да станат без ГЕРБ и че партията е балансиращият фактор, който може да успокои страната.

Това се потвърждава от направеното предложение от ГЕРБ, което е било признато с съвсем цялостно болшинство. Става въпрос за изменение на Закона за държавния бюджет, касаещ Закона за протекция и развиване на културата, в който до момента се споделяше, че общинските културни институти се финансират от общинския бюджет.

“Ние добавихме едно изречение, че в държавния бюджет може да се финансират действия за популяризирането на монументи на културата с делегирана от страната активност. Пленарната зала го одобри. Ние постигнахме съвсем цялостен консенсус. Частичното финансиране от страната на общински културни институти значи, че финансирането на ОИ " Старинен Пловдив " ще е обезпечено.

Пловдивските депутати означиха, че в този бюджет има 40 млн. лв. за просвета. До момента е нямало по какъв начин министерството на културата да финансира общински паметници на културата. Сега, с този бюджет, това ще се случи.

Второто значимо нещо, което пловдивските депутати от ГЕРБ са съумели да реализират при образуването на бюджета, е било спомагателното финансирана с 13 млн. лв. за музеите. “Имаше огромен проблем там поради дефицита на средства. Там също при гласуването се получи обединяване на политическите сили и центърът на това обединяване беше ГЕРБ ", сподели Чолаков.

“Коректно е да кажем, че това предложение бе подкрепено от ИТН и Демократична България, само че не бе подкрепено нито Политическа партия, нито от Б ", каза Иван Тотев.

Според него, ГЕРБ е партията, която към този момент е търсена, имаме експертиза и знание и постоянно ще застанем на страната на справедливите решения ", добави той.

Гледайте повече във видеото!

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР