За паметта на мускулите знаем. Страхотен дар, които телата ни

...
За паметта на мускулите знаем. Страхотен дар, които телата ни
Коментари Харесай

Въпросът е един – как искате да ви запомнят?

За паметта на мускулите знаем. Страхотен подарък, които телата ни дават гратис. Но има толкоз доста аспекти на паметта, за които не подозираме. Или сме чували за тях и даже сме ги усещали, само че подценяваме силата им. Такава вероятно е връзката памет – подушване. Да, обонянието и запаметяването се оказват свързани между тях. Носим в себе си мемоари за аромати и обвързваните с тях страсти, събития, хора доста по-дълго, в сравнение с допускаме. 

Има моменти, които не можем да възпроизведем, колкото и да се опитваме, до момента в който не ни " замирише на тях ". Тогава мозъкът се засилва и възпроизвежда претърпяното.

Вкусният мирис на изпечен самун, приближаващ от фурната, може да се трансформира в машина на времето, изпращайки ни от пренаселените улици на огромния град в малкото село, където сме отишли един единствен път на посетители и някой е изпекъл самун в пещта. 

Ароматите като цяло могат да извикват мемоари, които наподобяват от дълго време забравени. Но за какво някои аромати отключват мощни и най-често прочувствени мемоари? Науката го е потвърдила – зоните в мозъка, които дават отговор за миризмите, спомените и страстите се припокриват значително.

Всъщност методът, по който обонянието се свърза с мозъка, е неповторим всред сетивата.

Ароматите са единствените чувства, които минават толкоз пряк път към центровете за страстите и паметта в мозъка. 

Затова и спомените, отключени от аромати, за разлика от другите осезания, са " усещани като по-емоционални и припомнящи повече ", смята Рейчъл Херц, професор по психиатрия и човешко държание в Университета Браун в Роуд Айлънд и създател на книгата " Ароматът на желанието ". Тя прибавя, че прочут, само че от дълго време пропуснат мирис може даже да разплаче хората.

Ароматите са специфични, тъй като " могат да извикат мемоари, които другояче може в никакъв случай да не бъдат припомнени ", изяснява Херц. За съпоставяне, ежедневното виждане на познати хора или места няма да ни накара да запомним нещо характерно. Например, влизането в хола е повтарящ се тласък, нещо, което вършим още веднъж и още веднъж, тъй че това деяние едва ли ще ни напомни характерен миг, случил се в тази стая.

От друга страна, " в случай че има миризма, обвързвана с нещо, случило се в предишното, и в случай че в никакъв случай не се натъкнете на тази миризма още веднъж, може в никакъв случай да не си спомните и какво е било нещото ", прибавя Херц.  И тук идва въпросът:

Как желаете да ви запомнят? 

Ако отговорът е: като вълна, галеща топлия пясък, обагрена от лъч светлина, който проблясва всред меките като памук облаци, то ние можем да ви кажем как това може да се случи. Мигновено. Неопровержимо.

Giorgio Armani показва – един топъл мирис, основан като реверанс пред духа на окъпаните в слънце земи, опасващи Средиземноморието. Тази нова ароматна сензация, води вселената на Gioia в нова посока, по едно и също време изкусителна, обгръщаща и успокояващa.



Giorgio Armani черпи вдъхновението си за от погалената от слънцето бледа страст на южната средиземноморска околност, където сладострастни пясъчни дюни отстъпват пред скали в кехлибарени нюанси, опасващи безбрежния океан.

Този прочувствено кондензиран мирис улавя омагьосващия дух на средиземноморските земи и тяхната атмосфера на красиво бягство от действителността. е тънък, обгръщащ, само че в същото време сияен, с флорална междинна нотка на жасмин, черпеща топлота от кремав акомпанимент на бадемов цвят и прохлада от наситена кехлибарена дървесина. 

Кремав бадемов акомпанимент... Да!

Този безоблачен флориенталски мирис се разпростира с бляскав, гальовен прасковен акомпанимент, който се слива със свежи цитрусови нотки на бергамот и мандаринова есенция. Средната нотка съставлява супер инфузия от плодов и кадифен индийски едроцветен жасмин. 

Той е отгледан особено за Armani и прибавя флорален благоуханен почерк, съпоставим с този на полско цвете, заздравен от гальовен акомпанимент на бадемов цвят. Базовите нотки на аромата съчетават мускус и кехлибарена дървесина и сътворяват безкрайната милувка на мек и обгръщащ остатъчен мирис.



Дори флаконът на е зашеметяваш. Той следва неповторимия, елипсовиден дизайн на флаконите на ароматите Gioia, основани по облика на формите, открити в природата. Елегантните извивки и пастелните тонове припомнят за съвременна, достоверна женственост.

Флаконът е създаден с изискан, оранжев искра в цветовете на дъгата, който загатва пенливия дух на аромата. В същото време заоблената капачка в пастелен оранжев цвят с елементи, наподобяващи минерал, припомня на драгоценен камък. Флаконът на е израз на изтънчената грациозност на Giorgio Armani.

 

С поддръжката на Giorgio Armani
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР