За откритието съобщава Smithsonian Magazine, позовавайки се на Kyiv Independent.

...
За откритието съобщава Smithsonian Magazine, позовавайки се на Kyiv Independent.
Коментари Харесай

Украински войници откриха антични амфори при подготовка на окопи

За откритието оповестява Smithsonian Magazine, базирайки се на Kyiv Independent. На находката са се натъкнали украински бойци от силите за териториална защита в региона на Одеса. Амфорите са изцяло непокътнати и са предадени на Одеския археологически музей, дружно с доста керамични парчета. Руските офанзиви не разрешават на археолозите да документират мястото на откриването им, оповестява Heritage Daily.

Античните съдове датират от IV – V век, към 100 години, след основаването на римско населено място, чийто правоприемник е Одеса. Третият по население град в Украйна и значимо украинско пристанище сега е обект на съветски ракетни офанзиви, които блокират износа на украинска пшеница.

Египтяни, гърци, римляни и византийци са употребявали амфори още преди повече от 3000 години за превоз на разнообразни артикули – зърно, зехтин, вино, благовонни масла. Амфори с маслини са получавали и спечелилите от Панатенейските игри – първообразът на актуалните олимпийски игри. Въпреки че са съдове за ежедневна приложимост, амфорите...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР