За осигуряването на добър обществен ред и сигурност за гражданите

...
За осигуряването на добър обществен ред и сигурност за гражданите
Коментари Харесай

Засилено полицейско присъствие в Бургас за празниците! МВР: Пазарувайте дискретно


За обезпечаването на добър публичен ред и сигурност за жителите са направени спомагателни наряди на чиновници, подхванати са инспекции на всички места, където ще се чества и се провеждат  масови прояви в региона.

За недопускане на произшествия и катастрофи подсещаме на жителите да имат поради  следните превантивни препоръки:

Дискретно извършване на покупки

Празничната блъсканица в дните преди Коледа и Нова година, когато хората обикалят магазини и сергии и носят обилни суми, е  комфортен миг за джебчии и крадци да създадат " огромния " удар. Джебчиите употребяват навалицата към пазарите и православните храмове в дните на огромните християнски празници. Те се възползват от празничната възвишеност и разсеяност  на хората и ловко  лишават портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на облекла със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задния джоб на панталоните. Това може да се предотврати с  нерешителност, грижливо отношение към парите и поверителност.  Добре е да не се носят огромни суми  пари, а  в случай че въпреки всичко се постанова -  да бъдат разграничени на части и сложени на разнообразни места в чантата или във вътрешни джобове на облеклата. При попадане в тълпа (на пазара или в храма) чантите би трябвало да бъдат притиснати компактно.  За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба изключително значимо е незабавното сигнализиране на полицията - на тел. 112 или напряко в районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи.

Сигурност за жилището

Радостта и веселието са по-пълни, когато са споделени, по тази причина мнозина избират да посрещнат празника отвън дома си. За да няма неприятни изненади при завръщането,  е добре да се вземат ограничения за предотвратяване на жилището и скъпите движимости. На първо място още веднъж е дискретността - не трябва да са доста хората, които знаят, че фамилията ще отсъства от вкъщи. Децата също би трябвало да бъдат предизвестени да не описват за идното пътешестване. При неявяване за  няколко дни всички порти и прозорци  би трябвало да бъдат грижливо  затворени.  Добре е доверени съседи или родственици да наглеждат жилището.  В никакъв случай не  бива да се оставят в дома огромни суми пари. Ако жилището ще е празно единствено за една нощ,  осветлението може да бъде оставено включено. Тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че притежателите не са у дома.

Разумно шофиране

Пътуването с персоналния автомобил също би трябвало да бъде грижливо квалифицирано. Преди потегляне, лидерът следва да се увери, че колата е в редовност и изцяло оборудвана за пътешестване в зимни условия.  Увеличеният трафик в дните от Коледа до Нова година, изискват успокоение, рационално поведение  и опит зад кормилото. Този сезон, присъщ с мокри, заснежени и заледени настилки не е уместно време за високи скорости, рисковани изпреварвания или за усъвършенстване  уменията на неопитни водачи.  Шофьорите не трябва да сядат зад кормилото,  в случай че въздействието на поетия алкохол не е отминало - контролът на пътна полиция в това отношение ще бъде непоколебим и праволинеен.

Внимателно боравене с пиротехнически произведения

Еуфорията в новогодишната нощ провокира у доста хора желанието да изстрелват пиратки, бомбички, фойерверки. Това наслаждение може да бъде споделено с децата, без да им се  позволява сами да ги изстрелват или палят.  По-безобидните пиротехнически произведения от рода на бенгалския огън също могат да бъдат рискови, в случай че попаднат наоколо до леснозапалими материи ( пердета, завивки, елхови клонки). Хвърлените през терасата бомбички и бутилки  могат да повредят паркирани пред постройката коли, да наранят минувачи... Абсолютно неприемливо, незаконно  и доста рисково е прочувствената възвишеност да бъде изразявана чрез  пукотевица с ловно, газово или нарезно оръжие.

Противопожарни ограничения по време на празниците

Ще бъдат проверявани отоплителните уреди, електрически уреди, вентилационни съоръжения, противопожарни уреди и уреди.

Месец декември е кондензиран с празници,  свързани със събиране на  огромни групи от хора в питейни и увеселителни заведения, туристически и културни обекти и други В устрема си да отговорят на упованията на клиентите и да усилят облагите си, някои притежатели позволяват надвишаване на оптималния потенциал в обектите, което при липса на спомагателни ограничения би затруднило сполучливата евакуация на хората при произшествия.

В тази връзка противопожарните служби стартират засилени инспекции на обектите, в които ще се организират тържества.   Служителите на Районните служби за пожарна сигурност и избавяне ще ревизират положението на отоплителните уреди, електрически уреди, вентилационни съоръжения, противопожарни уреди и уреди.

Освен непрекъснато съществуващите обекти, на инспекция ще подлежат и разкритите с разрешенията на общините краткотрайни базари и щандове за продажба на храни и питиета.

От Районните служби за пожарна сигурност и отбрана на популацията  се обръщат към жителите със следните превантивни препоръки:

1.      Да не се оставят елхите и други горими материали наоколо до източници на запалване (свещички, бенгалски огън, отоплителни, нагревателни уреди и др.), на разстояние по-малко от 1 метър.

2.      Не оставяйте елхите без наблюдаване с включени по тях разнообразни светещи детайли.

3.      Да се употребяват единствено общоприети светещи детайли, отоплителни и нагревателни уреди.

4.      Не хвърляйте безсистемно фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства. Те са предопределени за потребление на открити и безвредни места.

5.      Под никакъв претекст не допускайте деца сами да си играят със свещичките, бенгалския огън и други фойерверки.

6.      Да не се оставят домакинските уреди дълготрайно без наблюдаване, да не се покриват с облекла, хартии и други горими материали.

7.      При потребление на ел. уреди да се има поради заплахата от претоварване на ел. инсталациите.

8.      По време на празненствата в детски градини, учебни заведения и други публични места вратите на изходите да са отключени и пътищата за евакуация да са свободни.

9.      Отоплителните уреди на твърдо гориво да са ситуирани на разстояние минимум 50 cm от горими материали.

10. В никакъв случай да не се разпалват печките с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), защото това е рисково за хората и води до пожар.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР