За опасност от увеличаване на сечта в горите предупреждават еколози

...
За опасност от увеличаване на сечта в горите предупреждават еколози
Коментари Харесай

Еколози и общественици зоват парламента да не увеличава сечта на горите

За заплаха от увеличение на сечта в горите предизвестяват еколози и общественици, които през днешния ден се обърнаха към депутатите с отворено писмо. Причината е, че на следващия ден, в последния работен ден на Народното събрание преди лятната почивка, би трябвало да бъдат гласувани промени в Закона за горите, тръгнали по самодейност на Движение за права и свободи. 

Измененията изминаха дълъг път на опълчване сред концепциите на Движението, на депутати от квотатите на Политическа партия и Демократична България в дясното обединяване, до провелото се късно нощес съвещание на отрасловата комисия в Народното събрание за уточняване на текстовете сред двете четения. 

Сред подкрепилите апела са някогашния вицепремиер и министър на екологията Борислав Сандов, заместниктът му Тома Белев, носителят на интернационалната литературна премия " Букър " Георги Господинов, Саша Безуханова и други.

" Изменението на Закона за горите дава опция на локалното население във всяко горско стопанство да добие от държавните или от общинските гори несъмнено количество дървесина на закрепени (ниски, непазарни) цени, което ще докара до увеличение на сечта в България през идващите години ", пишат те до депутатите.

И се стимулират:

" Тази законова опция е останала от годините след 1912 година, когато за да се подкрепи популацията от новоприсъединените територии е разрешено да се употребява дървесина от държавните гори по ниска цена, с цел да се избегнат гладът и нищетата по това време. Тази опция, с повишаване на благосъстоянието на популацията, е ограничавана през годините и през днешния ден е придобила напълно друг темперамент. Това не е помощ за обществено слаби семейства, само че законът я разрешава за всяко от 2,86 милиона семейства у нас.

Енергийните помощи за обществено слабите към този момент минават по реда на Наредбата за изискванията и реда за разпределяне на целева помощ за отопление ".

Помощта, която се оказва през дървесината за локалното население, не се отнася единствено до дървата за огрев, а за всякаква дървесина, включително едра строителна.

Един от разногласията, съпровождащи текстовете, бе в мерните единици за добива - пространствени, плътни или плътни кубически метра. В резултат на среднощното съвещания на комисията през вчерашния ден, е било възприето да се увеличат допустимите количества дървесина за семействата от 10 пространствени на 10 плътни кубически метра. Преизчисление на мерните единици сочи, че това е растеж с към 60% - показват изчисленията на " ".

" Ние не желаеме да влизаме в разногласието дали количеството за едно домакинство би трябвало да е 10 пространствени, 10 плътни или 15 плътни кубически метра дървесина, тъй като този ангажимент страната не може да извърши към всички свои жители. И това е пределно ясно. Даже и при най-ниското количество от 10 пространствени куб.м. дървесина, на национално равнище размерът на законовия ангажимент доближава до 17 милиона плътни кубически метра дървесина, което е два пъти и половина над целия дърводобив в България ", показват създателите на отвореното писмо.

Според тях е ясно, че единствено в общините с висока централизация на гори и дребен брой поданици може да бъде реализиран задължението, даден от закона, а " това съставлява действителна дискриминация към семействата на съображение местоживеене ". " Отделен е въпросът, че съществуват голям брой данни, които приказват за корист и политическо потребление на тази опция от кметовете и това ускорява феодализацията на дребните общини ", показват те, като тук се засяга схемата " дърва единствено за наши хора ".

И приканват депутатите да не съставляват " единствено своите гласоподаватели, а целия български народ " като " задълбочат дискриминирането сред полските и горските общини ".

" Нека помощта към обществено слабите и енергийно небогати семейства не минава през Закона за горите, а през Наредбата за изискванията и реда за разпределяне на целева помощ за отопление. Приемете определение за енергийна беднотия и планирайте ограничения за възстановяване на енергийната успеваемост, тъй че домовете да изискват по-малко енергийни запаси за отопление. Така действително ще помогнете на тези семейства и в същото време ще позволите на българската гора да извършва по-ефективно своите водозащитни и екологични функционалности " - пишат в умозаключение.

Ето и подкрепилите апела:

Аглика Крушовенска, информационен експерт

Албена Симеонова, депутат в 45-о, 46-о и 48-о Народно заседание

Андрей Ковачев, Сдружение " Балкани "

Андрей Ралев, CEE Bankwatch Network

Андрей Паунов, кино режисьор

Асен Асенов, шеф на Фондация ЕДНО за просвета и изкуства и съосновател на BIG PULSE DANCE ALLIANCE

Борислав Сандов, депутат в 45-о и 46-о Народно заседание, някогашен Вицепремиер по климатични политики и Министър на околната среда и водите

Вера Стаевска, Инициатива Зелени Закони

проф. Евгений Дайнов, политолог

проф. Евелина Келбечева, Американски университет в България

Георги Господинов, публицист

Проф. Димо Димов, пианист

Екатерина Бончева, журналистка

Ивайло Иванов, НАКЗТ, представител на Юропарк в България

Веселина Кавръкова, шеф на WWF България

Румяна Иванова, изп. шеф на Българска Фондация Биоразнообразие

Ирина Недева, журналистка

Камен Калев, кино режисьор

Меглена Антонова, Директор на “Грийнпийс ” - България

Мира Сталева, културна мениджърка, членка на борда на Европейската кино академия

проф. Нели Огнянова

Никола Рахнев, Фондация “Гората.бг ”

проф. Николай Майсторов, художник 

Пенчо Пандъков, Сдружение " Балканка "

Петко Цветков, Сдружение " Балкани "

Саша Безуханова, основателка на MOVE.BG и инициаторка на коалиция “За зелен рестарт ”

проф. Стела Димитрова, пианистка

Тома Белев, специалист горски политики, някогашен зам.-министър на околната среда и водите
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР