За образование без задължтелни учебници апелират от Синдикат Образование към

...
За образование без задължтелни учебници апелират от Синдикат Образование към
Коментари Харесай

Синдикат Образование настоява да отпаднат задължителните учебници

За обучение без " задължтелни учебници " молят от Синдикат " Образование " към Конфедерация поддръжка в публикувано до медиите прессъобщение.

Според организацията точно те са главният провинен за отрицателните резултати , които българските възпитаници демонстрираха на тестванията на PISA.

КТ " Подкрепа " оферират " наложителните учебници " да бъдат сменени с " незадължителни " пособия, интегриращи в себе си междупредметните връзки, и отстъпвайки място на нововъведението на учителя.

От организацията оферират реализирането на промени в още няколко посоки:
учебните стратегии, да се разтоварят от университетски познания. Според тях по този метод ще се остави място и време за образуване на компетентности. учебният материал по основни дисциплини, като математика, литература, история и други, да се забави като скорост и размер. Така учениците биха се насочили към практическо основаване на материални или духовни училищен артикули, които да минимизират самоцелното машинално наизустяване и възпроизвеждане по-късно на друга информация. " Това никога не изключва базовите познания по всички образователни дисциплини ", безапелационни са от синдиката; Включване на родителите в мотивацията за учене и задаването на отговорности на " незаитересованите родители " за партниране в процеса на възпитание; Вменяване на отговорности към родителите, свързани с гарантиране на спазването на учебния устав, предварителна защита на експанзията в клас и нулева приемливост при неспазване на учебния устав, с настоящи за учителя принадлежности, включващи и оценка за " дисциплинираност ", финансови и административни наказания към непартниращи родители; Създаване на знаци за качество на образованието и смяна на философията на оценяване към оценка, мереща не размера възпроизведена информация, а трансформираната в компетентностни умения ефикасност от процеса; Промяна в стратегиите за студенти, учещи в педагогичен специалности, с включване на компетентностия метод в преподаването, също и утрояване на часовете за процедура на бъдещите учители; Упорита битка против " просветителната бумащина " и " синдрома на отчетност " в българската просветителна система, тъй като тези явления генерират педантизъм, прегарят българския преподавател и го отдалечава от ученика; Преодоляване на синдрома, образуван от някои родители, че просветителната система е да забавлява ученика и анимира интереса на подрастващите, тъй като то, образованието, не е обществена развлекателна услуга, а право на заслужен живот на децата и учениците, откакто завършат; Вяра в дейностите, методите и методите на учителите и управленията на просветителните институции, религия, която да им даде свободата и нововъведението в модерацията им; Специално отношение към младите учители, с попечителство от клегите им и управленията на просветителните институции, от МОН и РУО в отбрана от нападателни родители, с цел да влязат в системата и да останат. Защото един преподавател на 25 може да бъде доста покрай функционалността в специалността.  Българските възпитаници падат под сериозното равнище по математика в PISA 2022
Българските възпитаници падат под сериозното равнище по математика в PISA 2022

Момчетата с пет точки по-малко спрямо девойките

Припомняме, че българските възпитаници демонстрираха извънредно незадоволителни резултати на тестванията PISA за 2022 година Те са под сериозния предел на достижения в трите изследвани области е обезпокоително огромен, показват от КТ " Подкрепа " - 54% по математика, 53% по четене и 48% по естествени науки.

Според отчета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за България, междинните резултати за 2022 година са по-ниски спрямо 2018 г . по математика и четене и съвсем същите като през 2018 година по естествени науки.

Според КТ " Подкрепа " българските учебниците са контрапункт на това, което оценя PISA.

Синдикатът удостоверява, че българската просветителна система е почнала редица с приемане на новия ЗУПО, само че регистрира, че те са в развой и резултатите ще следват скоро.

От организацията считат, че са нужни още доста значими промени в ЗПУО, в наредбите на МОН, в връзката с родители и възпитаници, в статута на учителя, с цел да се достигене до по-добри резултати в проучването PISA.

Според Синдикат " Образование " точно приемането на горепосочените промени ще бъде правилният път на българското обучение .
 Организации оферират помощ поради сериозното равнище на учениците у нас в PISA
Организации оферират помощ поради сериозното равнище на учениците у нас в PISA

25 бизнес организации са подготвени да сътрудничат за промяна в образованието
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР