За някои няма по-приятно усещане от взимането на горещ душ,

...
За някои няма по-приятно усещане от взимането на горещ душ,
Коментари Харесай

Горещият или студеният душ е по-полезен

За някои няма по-приятно чувство от взимането на парещ душ, само че дали студеният душ не е по-добър за нашето здраве? Истината е, че и горещият, и студеният душ си имат своите преимущества, само че всичко зависи от това какви изгоди тъкмо желаеме да извлечем.
 Защо да пишкаме под душа
Защо да пишкаме под душа

Необичаен съвет от еколозите

Ето какво би трябвало да знаем за другите изгоди за здравето, които ни дават топлите и студените бани, съгласно Insider.

Ползи за здравето от взимането на леден душ

Възстановяване след подготовка

Ледените бани и студените душове са станали известни във фитнеса за подкрепяне на възобновяване след подготовка.
 Снимка 476808

Метаанализ от 2018 година, преразглеждащ техниките за възобновяване след извършения, открива, че излагането на студена вода - като потапяне в студена вода и криотерапия - е един от най-хубавите способи за понижаване на възпалението и мускулната отмалялост.

Всъщност потапянето в студена вода понижава чувството на болката и умората на участниците до 96 часа след подготовка, спрямо възобновяване без нея.

Намалява сърбежа
 Снимка 351563

Ако имаме сензитивна кожа, взимането на леден душ вместо парещ оказва помощ за понижаване на сърбежа заради охлаждащия, противовъзпалителен резултат на студената вода.

Стимулира имунната система

Според редица откриватели, студената вода предизвика ниско равнище на стрес реакция от имунната система, което спомага за построяването на резистентност, тъй че когато тялото ни в действителност е под офанзива от заболяване, то може да реагира по-добре.
 Снимка 403773

Ако обаче към този момент сме заболели, по-добре е да заобикаляме студения душ, до момента в който не се почувстваме по-добре.

Ползи за здравето от взимането на парещ душ

Отпуска мускулите
 Снимка 431667

Горещите душове оказват помощ за разпределяне на мускулите и възстановяване на възобновяване. Едно изследване от 2014 година открива, че потапянето на краката в гореща вода за 45 минути преди подготовка понижава мускулното увреждане и болезнеността след упражненията.

Облекчава дихателните признаци

Взимането на парещ душ е добър метод да се оправим с изчистването на запушения нос. Топлата вода ни оказва помощ, тъй като с помощта на парата предизвиква разхлабването на храчките в гърлото и носа си, пишат Lung Health Institute.
 Снимка 345693

Тази пара обаче може да бъде нездравословна за хората с хронични белодробни положения, като продължителен бронхит, муковисцидоза или тежка астма.

Подобрява съня

Редица проучвания откриват, че взимането на гореща вана или душ за към 20 минути оказва помощ за възстановяване на съня в часовете преди лягане.
 Снимка 480906

Според изследване от 2019 година, взимането на душ или вана при температура от 40 до 43 градуса по Целзии за към 90 минути преди лягане, оказва помощ на циркадния темп на организма по натурален метод да се приготви за сън.
 Колко постоянно би трябвало да си мием косата
Защо да не мием косата си повече от един път седмично

Особено в случай че употребяваме шампоан всякога
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР