За ново опасно предизвикателство в социалните мрежи сред деца и

...
За ново опасно предизвикателство в социалните мрежи сред деца и
Коментари Харесай

Опасно предизвикателство в TikTok: Деца лягат върху пешеходни пътеки

За ново рисково предизвикателство в обществените мрежи измежду деца и младежи предизвестиха от полицията във Велико Търново. Преди дни девойки на възраст сред 12 и 13 години са били видяни да лягат върху пешеходните пътеки в Горна Оряховица, с цел да провокират реакциите на водачите.

Тийнейджърките и родителите им към момента се търсят, само че от полицията започнаха масирана акция за предварителна защита измежду подрастващите.

В началото на седмицата Ирина Донева става инцидентен очевидец на това по какъв начин две деца лягат на една пешеходна пътека в Горна Оряховица, а против тях се задава кола.

„ Едното дете легна на пешеходната пътека и аз в първия миг си помислих, че падна, само че тогава до него легна и второто дете, всичко стана за една-две секунди и аз прекосих с колата си. Пак споделям, не настоявам, само че допускам, че е TikTok предизвикателство и тази наклонност мен персонално доста ме тормози ", споделя тя.

Ирина споделя видяното в една от най-големите групи на Горна Оряховица в обществените мрежи.

" Правят " опити " да провокират ориста, лягайки по пешеходните пътеки и експериментирайки вероятно какви са опциите на пътните транспортни средства да предотвратят обещано произшествие ", съобщи зам.-директорът на ОД към МВР-Велико Търново Христо Христов.

Постът а Ирина Донева провокира вълна от мнения, а от полицията се самосезираха и започнаха търсене на децата и родителите им.

„ Грози ги административна глоба по Закона за придвижване по пътищата. Няма по какъв начин да остане ненаказано лице, което нарушава закона ", съобщи началникът на " Пътна полиция " Галин Георгиев.

Според психолога Десислава Василева е извънредно значимо родителите да бъдат осведомени с трендовете в интернет пространството измежду децата и постоянно да беседват с тях за рисковете, които крият сходни провокации.

" Това е една специфична възраст, в която те от ден на ден се отдалечават от своето семейство, желаят да потвърдят, че могат да бъдат независими персони и по този метод търсят известност. За разлика от възрастните, при децата екзистенциалните страхове съвсем липсват и те не преценят заплахата, която може да се случи ", изяснява психологът.

Според Флора - един от най-актуалните инфлуенсъри у нас, в този момент подрастващите обичат рискови провокации, с цел да натрупат повече гледания и почитатели в мрежата. Но не помнят, че това е извънредно рисково.

" В никакъв случай не би трябвало да го вършат, тъй като е рисково за живота, а и ставайки известен по сходен екстравагантен метод, след известно време това би било забравено и ще остане прочут просто като индивидът, който направи нещо супер откачено, вместо да си изградят, в случай че това е тяхното предпочитание, някаква по-продължителна популярност ", споделя Флора.

Преди началото на образователната година от полицията стартират и осведомителна акция, взаимно с учебни заведения в област Велико Търново за рисковете, които се крият в мрежата.

Репортер: Зорница Илиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР