За никой не е новина, че начина, по който провеждаме

...
За никой не е новина, че начина, по който провеждаме
Коментари Харесай

Една трета от работните срещи са излишни. Можете ли да се отървете от тях?

За никой не е вест, че метода, по който организираме срещите на работното място, има доста проблеми. Всички знаем това отдавна, като голям брой специалисти са отделили не малко време и сила на тематиката. И макар възходящата купчина от материали, отдадени на срещите в офиса, проблемите остават. Нещо повече, съгласно някои прочувания проблемите се утежняват.

Като заемни срещите онлайн и неофициалните диалози с планувани онлайн събирания, пандемията в действителност усили общото време, което множеството експерти прекарват на срещи. Колко от тези към 20 часа на седмица за против (в взаимозависимост от това на кое проучване вярвате) в действителност биват употребявани по работлив метод?

Ново изследване в Съединени американски щати на автоматизираната услуга за транскрипция Otter.ai и психологът Стивън Рогелбърг от Университета на Северна Каролина стигнаха до едно не изключително положително умозаключение. Анкетирайки повече от 600 чиновници в необятен набор от промишлености, те откриха, че служащите считат, че една трета от срещите са изцяло ненужни. Да губите една трета от работния си ден в слушане на безкрайни словоизлияния по незначителни тематики е супер разочароващо за чиновниците.

Тези резултати се припокриват със заключенията в доста други прочувания, в това число предходни проучвания на Рогелбърг. Макар и да им леки разминавания в съответните числа, всички са съгласни, че неуместно доста време се губи в безсмислени срещи.

Тук на помощ идва Илон Мъск

Ако мениджърите отдавна получават предизвестия за този проблем, за какво не го вземат решение? Според проучванията на Otter отговорът главно се свеждат до фирмената просвета. „ Повечето чиновници показват „ организационните правила “ и неналичието на диалог по отношение на това по кое време срещите могат да бъдат прескочени като съществена причина, заради която изпитват нужда да участват на същите, даже в случай че считат наличието си за излишно “, оповестява компанията. По принцип чиновниците се тормозят, че ще си основат неприятна известност или ще обидят другите, в случай че кажат „ не “ на безсмислена среща.

Ето за какво мениджърите, които в действителност желаят да подхващат смислени дейности за разрешаването на този проблем, може да вземат образец от шефа на Tesla Илон Мъск и да адресират непосредствено работните правила и метода, по който бива дефинирана на работното място.

„ Станете и напуснете дадена среща или отхвърлете позвъняване щом стане явно, че вие не добавяте стойност. Не е жестоко да станете и да си излезете. Грубо е да карате някой различен да стои и да си губи времето “ сподели Мъск на чиновниците на Tesla преди известно време. Като задава тона от управническата си позиция, Мъск прави обществено задоволително да откажеш учтиво среща, вместо да си губиш времето с нещо, което не ти е потребно.

Друго допустимо решение

Въпреки че е мъчно да се дадат причини против директния метод на Мъск за справяне с безсмислените срещи, има друго метод, подсилен от проучвания, който също може да опитате. Неотдавнашно изследване на екип от преподаватели в бизнес учебни заведения откри, че възбраната на срещи четири дни в седмицата покачва продуктивността на работното място с цели 74%. Ако четири дни в седмицата са прекомерно радикални за вас, помислете дали да не ги възбраните за най-малко два дни. Това е задоволително за растеж на продуктивността със 71%.

Урокът тук е, че има ефикасни решения за справяне с безсмислените срещи. Те просто не включват четене на безкрайни публикации и изследвания за това и безучастие. Ако положите старания, с цел да измененията културните правила към срещите във вашата организация, и предоставите елементарни насоки, с цел да помогнете на екипа си да ги държи под надзор, ще спестите на себе си и на важите чиновници голямо количество време и сила.

..............

Джесика Стилман  за 

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР