За незабавно влизане в еврозоната се обявиха бивши финансови министри

...
За незабавно влизане в еврозоната се обявиха бивши финансови министри
Коментари Харесай

Милен Велчев, Николай Василев и Владислав Горанов: Трябва да влезем незабавно в еврозоната

За неотложно влизане в еврозоната се оповестиха някогашни финансови министри и икономисти по време на кръгла маса на тематика „ Инфлация и стопански напредък. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – изгоди, провокации и опасности “.

Бившите финансови министри и икономисти Милен Велчев, Николай Василев и Владислав Горанов настояха да се подготвим за датата 1 януари 2024 година

Владислав Горанов, моли да не се блокират техническите дейности на държавното управление и нужните законодателни промени за приемането ни в еврозоната до момента в който тече анализът на резултатите от приемането ни в еврозоната. Много е евентуално анализът най-после да се окаже с повече изгоди, само че тогава към този момент ще е късно, тъй като това, което загатна и министърът на финансите, е нуждата от 18 месеца за осъществяването на техническата работа, уточни Горанов.

Вътре в еврозоната ще конвергираме по-бързо, тъй че няма нещо значително, което да чакаме, настоя Владислав Горанов. Той моли за оптимално бърза подготовка, тъй че да успеем да се вместим в датата 1 януари 2024 година
В доста от уговорките, които страната поема, се съдържат промени, които са в интерес на българското общество, както във връзка с ръководството на държавните предприятия, ограниченията, свързани с прането на пари, по този начин и във връзка с правосъдната система, сподели Горанов. В умозаключение, не блокирайте техническия развой до момента в който чакате разбора, тъй като това на процедура значи, че няма да влезем 2024 година, каквото и да създадем, добави той.

Николай Василев открои смисъла на икономическите, имиджовите и банковите изгоди от приемането на България в еврозоната. Той акцентира, че финансовият бранш към момента не е усетил и схванал, че ние сме в Европейски Съюз. Въпросът е дали България желае да бъде в клуба или желае да бъде отвън клуба. Според мен най-хубавото нещо е ние да бъдем в клуба на първокласните, по-богатите и по-модерните европейски страни, съобщи Василев.
Той дефинира изказванията за скока на инфлацията при влизане в еврозоната като " поверие ". " Незабавно би трябвало да се подготвим за 1 януари 2024 година ", сподели Николай Василев.

Милен Велчев се съгласи с тезите на Василев и акцентира, че не счита, че можем да сме същински членове на Европейски Съюз, в случай че не сме членове и на еврозоната. Той също регистрира, че някои от рисковете, съществуващи в съзнанието на хората, не са основателни и засяга риска от нараснала инфлация.

Относно антиинфлационните ограничения на държавното управление някогашният финансов министър Владислав Горанов разяснява: " На път сме, в случай че не сме минали към този момент тази граница, в която структурата на разноските на бюджета не дава отговор на данъчната система ". Според него, в случай че желанията за актуализация на бюджета се материализират, ще имаме дълготрайно хронично превишение на разноските над приходите. Горанов предизвести, че проблем ще бъде преходът и какви дефицити и разтърсвания ще донесе възможна нова данъчна система, обвързвана с прогресивно облагане при директните налози.

Скритите дефицити скоро ще стартират да се демонстрират и оттова натискът за смяна на данъчната система, сподели Горанов.

В днешната полемика би трябвало да се опитаме да изследваме за какво българската инфлация е по-висока от средноевропейската, една от най-високите в Европа и в случай че успеем да стигнем до верните заключения, ще намерим оферти за влияние, сподели той и добави, че ограниченията, които се оферират, ще налеят в допълнение вода в инфлационната мелница, в сравнение с да лимитират инфлацията.

Милен Велчев уточни, че споделя обрисуваната картина за инфлацията. За страдание не се справихме с ограничението на този вид пандемия наречена инфлация в огнищата и виждаме, че минава към дифузно разпространяване. Ясно е на всички, че с фискални ограничения не можем да понижим или да направляваме на ниско ниво инфлацията, само че за жалост можем да я ускорим, както вършим в последните месеци, разяснява той. По думите на Велчев тези ограничения, които са подхванати до момента, са погрешно таргетирани в огромна си част.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР