За нея литературата е по-добрият възможен свят, а най-важни в

...
За нея литературата е по-добрият възможен свят, а най-важни в
Коментари Харесай

Писателката Ина Иванова и нещата, за които мълчим

За нея литературата е " по-добрият вероятен свят ", а най-важни в текста са детайлите и премълчаното в него. Писателката Ина Иванова завоюва Националната премия за лирика " Христо Фотев ". Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Тя е родена в Димитровград, само че живее в Пловдив - градът, от който черпи ентусиазъм да напише стихосбирката " Нещата, за които мълчим " (ИК " Жанет 45 ", 2023 г.). Пловдив е " град, подобаващ да държи въображението ти будно ", споделя тя.

Преди дни точно тази стихосбирка завоюва на поетесата Ина Иванова Националната премия за лирика " Христо Фотев ".

" Аз фактически обичам поезията на Христо Фотев. Обичам нейната непокорност, нейната метежност, почтеност, дълбочина и особена съкровеност и почтеност. Благодаря за оценката ", сподели Иванова на церемонията по връчването.

Тя е авторка на стихосбирките " дребни букви " и " Криле от папиемаше ", на сборниците с разкази " Право на избор и други проклетии ", " Името на неделята " и " И постоянно любовта ", както и на романа " Кар танеси ". Текстовете ѝ са превеждани на редица езици, измежду които британски, немски, полски, испански, съветски и други.

Писателката споделя, че когато става дума за литература, избира " сбитата многозначност на детайла ", само че също и " празнините в текста, кръженето към смисъла, премълчаването ".

Тя прибавя пред " Литературен вестник ", че нейният метод да върви през света е да го оставя да я трансформира, да намира прикрит смисъл в ежедневното, да си разреши да усеща непознатата болежка и наслада, да не се щади.

Но избира да има вяра, че литературата е по-добрият вероятен свят - " този, който съхранява нашите по-добри версии ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР