За нея казват, че държи целия диапазон на драматургията –

...
За нея казват, че държи целия диапазон на драматургията –
Коментари Харесай

Татяна Лолова – Аристократ на сцената

За нея споделят, че държи целия диапазон на драматургията – от нещастието до комедията. Вярно е. Може да те разплаче, може да те разсмее, само че пък и може да те накара да плачеш до момента в който тя се смее и противоположното. Още по-важното и скъпото в Тятана Лолова е, че всичко прави с лекотата на благородник. Не се подвеждайте под думата “лекота ”. Лекотата не значи спокоен живот и не значи път без трудности. Означава извисяване над егото. Тази гранддама на българската сцена става на 85 години (10 февруари).

Чаровната актриса не обича нито да я ласкаят, нито да я “грандосват ”. Сама съумява да се майтапи с нея, освен това по същия тънък метод. Дали е мощна? Тя сама дава отговор на този въпрос в уеб страницата “Мила ”.

“Мъча се да съм мощна. Аз не мога да кажа, че съм мощна и уверена, само че в случай че хората споделят, че съм такава, това е едно от хубавите неща, които получавам от тях безплатно. ” И по-късно сама се разпъва на кръст с автоирония.
“Слабост е, че обичам да пия бира, само че когато разбрах, че не би трябвало да пия бира, стопирах. Значи съм слаба, тъй като обичах да пия бира и съм мощна, тъй като стопирах да я пия. ”

Татяна Лолова е известна със пристрастеността си към шапки, шалове и такава сме я виждали в множеството от функциите й. Всеки един филм – без значение дали играе основна или епизодична роля, се подвига една класа нагоре единствено поради нейното наличие.

“Мъжът ми доста постоянно споделя, че хората не знаят кое е това нещо, което ги кара да ми се усмихват. Гледали са ме и от време на време не могат да се сетят даже в какво, само че си спомнят, че им е било прелестно. Затова ми го връщат с жизненост и с усмивка ”, споделя тя в същото изявление. За страдание нейният брачен партньор и неин подстрекател през целия живот си потегли от този свят в края на предходната година. Това е може би най-дълго съхранилото се семейство в артсредите.

Запознали се през 1963 година в Сатиричния спектакъл, където Славето работел като реквизитор. Когато се оженили станала огромна олелия – някакви класови предубеждения.

“Никога нямам потребност да съм тъжна, само че съм тъжна. Напоследък тъгата е на всяка крачка. Може би тъй като сме по-информирани. Ето, не желая да приказвам за финанси, само че какъв брой доста зависи хубостта, младостта, доброжелателността, здравето от финикийските знаци?! Един безпаричен човек, който се старае да завоюва някакви пари и макар качествата си не може да го направи, той не може да бъде нито добре сит, нито добре почистен, нито толкоз жизнен.

Татяна Лолова става актриса инцидентно или може би преднамерено.

“Аз станах артистка макар родителите си. ”

Висшето си обучение приключва във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Кариерата й стартира през 1955-а. в русенския спектакъл. В края на идната година, на 26 декември, тя става първата актриса, назначена в новосъздадения Сатиричен спектакъл, където се трансформира в една от най-големите му звезди.

През 1978 година тя краткотрайно напуща Сатирата и се реалокира в спектакъл “София ”, с цел да играе трагични функции. И тук появяването й на сцената се увенчава с триумф. По-късно играе и на сцената на спектакъл “199 ”.

В киното се снима в над 25 кино лентата, като измежду най-известните са “Петимата от Моби Дик ”, “Щурец в ухото ”, “Топло ”, “Бон късмет, инспекторе ”, “Опасен сексапил ”, “Последната избраница на принца ”, “След края на света ”, “Сбогом, мамо ”.

Майка є е от руско-украински генезис, а татко є Желязко Лолов е счетоводител.

Във ВИТИЗ е състудентка с още някои от огромните български артисти – Ицхак Финци, Григор Вачков, Емилия Радева, Никола Анастасов, Досьо Досев и Леда Тасева.

Самата актриса още от началото на кариерата си мечтае да играе трагични функции, само че още от първи курс всички виждат комедийния й гений, с който тя се трансформира в звезда в родните спектакъл и кино.

Татяна Лолова има редица театрални награди, а през 2007 година получи “Аскеер ” за изцяло творчество
В последните години Татяна Лолова свети и от дребния екран с функциите си в сериалите “Английския комшия ” и “Домашен арест ”.

Написала е автобиографичната книга “1/2 живот ”.

Калоянчев я хока за “украинския й взор ”


“Аз в никакъв случай не мога да видя свирепия взор, за който приказва обичаният ми Калоянчев, тъй като в огледалото в никакъв случай не ми се е случвало да се виждам свирепо по украински. Но с Калоянчев играехме дружно в една прелестна пиеса и един път той отиде на гастрол в различен град с друга актриса. Върна се, само че решил да промени трактовката на облика. А ние бяхме в страховит контакт на сцената. Гледам го внезапно, че намига на тия от първия ред, и му крещя: “Когато разговаряте с мен, би трябвало да ме гледате в очите! ” И тогава съм го погледнала с този украински взор. Той повече не посмя да ме “остави ” на сцената и да флиртува с публиката. ”

За нея


Обичам тази достолепна актриса


Обичам Татяна Лолова. Тя е превъзходна и достолепна актриса. Не е почтено в Чирпан Пешо, който през целия ден си стои там и играе веднъж в месеца, да получава 600 лв. заплата, и Татяна Лолова, споделям нея, дублирам, тъй като я обичам, да цялостни залата, да носи облаги, и тя да взима същите пари. Ясно е, че ще има звук против промените.

Вежди Рашидов, ръководител на парламентарната Комисия по просвета и медии


Благодаря й, че раздава обич


Когато раздаваш обич, получаваш неведнъж повече обич. Толкова доста я обичам. Благодаря й за това, че повярва в плановете на нашия Арт спектакъл в Берлин. Благодаря й, че преди няколко години в Хамбург ми даде обещание нещо, което до през днешния ден топли сърцата на хората там!

Катя Костова, шеф на “Арт Театър ” в Берлин


Неспокойна природа


Неспокойната природа на Татяна Лолова не є разрешава да стои при към този момент постигнатото, тя непрестанно си слага нови и нови цели – дали “Лолова ще чете Лолова ” в страната и чужбина, дали ще е присъединяване във филм или предаване, актрисата е постоянно ориентирана към феновете. Но не, с цел да отиде при тях, а да ги поведе към територията на красивото и смисленото. Да се правиш на различен – в това е разковничето на актьорската работа.

Богдана Костуркова, драматург


Прекрасен ураган от гений и обаяние


Непокорна, вдъхновяваща! Стихия от гений. Заразителна! С извънредно възприятие за комизъм и постоянно с лека подигравка към себе си и света. Това е предимство на умните и мъдри хора. Истинска водолейка… и за мен бе чест за играем дружно в сериала “Английският комшия ”. Тези дни чествахме 10 години от романа на Мишо Вешим и аз с трогване гледах подиуми от сериала. Един от най-прекрасните сътрудници, които могат да ти се случат. За мен бе чест. Мечтая си да работя още веднъж с нея.

Биляна Петринска, актриса
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР